Online VVV, vol met de mooiste fietsroutes, wandelroutes in & om de natuur van Lunteren.

En de Uitagenda!

Klik hier om te
ZOEKEN


Op een terrasje ontstond zeven jaar geleden de gedachte in Lunteren een toeristisch tijdschrift op te zetten. Best ambitieus natuurlijk, maar door het ontbreken van een overzicht van toeristische informatie over ons dorp kónden we bijna niet anders. Toeristen en zelfs dorpsbewoners hadden geen overzicht van wat hier aan de Westzoom van de Veluwe allemaal te zien en te beleven was. Dat bleek, na het polsen van enkele Lunteranen en een eerste globale inventarisatie, zelfs onwaarschijnlijk veel. Het plan begon te rijpen.

Na maanden van voorbereiding verscheen in het voorjaar van 2016 het eerste nummer van Wegwies in Lunteren, dat al snel onder de ‘geuzennaam’ Wegwies een eigen leven ging leiden. Tientallen adverteerders omarmden het idee om gezamenlijk hun dorp te promoten –100% Lunteren - werd de slogan. De oplage van 10.000 exemplaren, daar waren we al snel doorheen. Het blad sloeg aan. Bij de toerist, jawel, maar bijna nog

meer bij de inwoners van Lunteren die vertelden hoe trots ze op hun dorp waren. En zo kende Wegwies kort na de bliksemstart niet één maar twee doelgroepen, vakantiegangers en dorpsbewoners, en beide groepen komen in het blad royaal aan hun trekken. Dat had echter wel een consequentie: de oplage van het tweede nummer een jaar later werd verhoogd tot 14.000. En dat is zo gebleven.

Lunteren op de kaart
Bijna geen dorp te vinden waar kiezen zó moeilijk is...

In Lunteren is veel te doen

Voor natuurliefhebbers om van te watertanden, de zeldzame flora en fauna in de driehoek tussen Lunteren, Wekerom en Ede. Zeg maar tussen het Middelpunt van Nederland, het Wekeromse Zand en de Ginkelse Heide. Er is in deze Veluwse streek zoveel te genieten, dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Op de Goudsberg en in het Luntersche Buurtbosch kom je ogen tekort, een mooier uitzicht dan op de Hessenhut zul je hier vergeefs zoeken en waar in Nederland vind je zulke Keltische velden? En het Wekeromse Zand, het bekroonde Bosbad en het Pinetum De Dennenhorst kun je ook niet overslaan. We hebben er op deze website maar een gezellig toeristisch mozaïek van gemaakt.


Fietsen
Wandelen
Paardrijden
Natuur
Musea
Kinderen
In & om Lunteren
Uitagenda
- - -

Lunteren, zomaar een (groen) dorp in de Gelderse Vallei. Met enkele andere buurtdorpen maakt het bestuurlijk deel uit van de gemeente Ede. Aantal inwoners: ruim 13.000. De naam van het dorp voert vermoedelijk terug tot samengebonden strootjes (lunten) en daarmee tot korenhalmen, al is het laatste woord daarover nog niet gezegd. De spoorlijn Ede Wageningen - Amersfoort (het Kippenlijntje), en de autoweg van Ede naar Barneveld (A30) zorgden in de vorige eeuw voor de ontsluiting van het ruim 5.200 hectare tellende gebied.

- - -

Honderd jaar geleden was Lunteren nog een boerengehucht met veel armoede. Die tijd is gelukkig voorbij. Lunteren wordt met de dag populairder. Niet alleen dankzij de toerist (vorig jaar zo’n 107.000 overnachtingen), maar zeker ook omdat veel landgenoten Lunteren en het buitengebied hebben ‘ontdekt’ als een stukje van Nederland waar je uitstekend kunt wonen. De inspirerende natuur is natuurlijk een fantastische trekpleister, vraag het al die fietsers, wandelaars en ruiters, terwijl de Veluwevallei ook cultuurhistorisch alleszins de moeite waard is.

Zien & Doen
In & om Lunteren

- Een overzicht per richting -

Tijdschrift
Website & Uitagenda
Facebook
Lunterse Krant

Wegwies maken we niet alleen!

- - -

Fotografen &
tekstschrijvers
Drukkerij AMV
Adverteerders
Site4All