Welkom bij Lunteren.nl

Vrijwilligerswerk in Lunteren


Vergroot je dorpsgevoel...

Image
Volwassenen & senioren

.

.

Lunteren Aktief

DORPSHUIS HET WESTHOFFHUIS, Dorpsstraat 28
Denk aan: Bibliotheek, Biljarten, Bridgen, Creatief, Fotografie, Gymnastiek 55+, Huiskamerdiner, Junior biozz, Herfstfair, Keramiek, Kinderkoor Westhoffhuis, Programmeren met scratch, Spaans, Stijldansen, Westhoffkoor, Yoga

BUURTCENTRUM DE SCHAKEL, Schaepmanstraat 58
Denk aan: Bloemschikken, Boetseren, Eetcafe, Engelse les niveau A2 en A2, Fitles, Gymnastiek, Haken, Kaarten, Line dance, Koersbal, Moluks koken, Porselein schilderen, Spelletjesmiddag, Sjoelen, Tafeltennis, Talentplus, Tekenen, Zaterdagmiddaguitje

DIENSTENCENTRUM DE VRAAGBAAK, Dorpsstraat 28
Denk aan: Repariaties in huis, PC hulp aan huis, Fietsmaatjes, Zorgbus. Hulp bij administratie en hulp bij het invullen van formulieren, Verzorging van tuin; het tuinpad sneeuwvrij maken, blad harken, Contact met een maatje; iemand om mee te wandelen of fietsen, een kopje koffie te drinken, een spel te spelen, of gewoon een gezellig praatje te maken. Samen koken, Tijdelijke ondersteuning van mantelzorgers

info@devraagbaaklunteren.nl www.devraagbaaklunteren.nl

Elke Lunteraan draagt een steentje bij.

 - - -

Image
.

.

.

Middelpunt van Nederland

In het geografische hart van Nederland, rondom de Lunterse Goudsberg, ligt een gebied met uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten. Actief stuifzandgebied, ongerepte heide waarop heidekoeien rondlopen, Celtic Fields met de reconstructie van een ijzertijdboerderij, middeleeuwse engen en een hessenweg, restanten van 19de-eeuwse industrialisatie, het (communale) Luntersche Buurtbosch met uitzichttoren De Koepel daar midden in en zeldzame flora en fauna vormen de ‘schatten’ in dit gebied. De Goudsberg: voor jong en oud de moeite van het ontdekken waard! Wandel of fiets door het gebied en zoek die ‘schatten’ en de ‘kijkers’ die er dichtbij staan. Met die ‘kijkers’ kun je niet wegkijken, je kijkt terug. Afbeeldingen en teksten geven informatie over de plek waar je staat. Een visuele reis door de tijd dus en dat rondom het Middelpunt van Nederland.

www.middelpunt.nl

Image
.

.

.

Beleef Lunteren

De stichting heeft als doel samen met de Lunterse bevolking, verenigingen en stichtingen, scholen, ondernemers en vrijwilligers programma’s en evenementen te maken die Lunteren in alle aspecten laten zien en beleven! De mooie natuur, bijzondere monumenten, rijke historie, heerlijkheden van de streek, en verhalen en gebruiken als materiaal en immaterieel erfgoed van ons allen is wat ons Lunteranen verbindt! Op de website vindt u leuke, leerzame en vooral Lunterse activiteiten!

Image
.

.

.

Dorpsraad

De Dorpsraad Lunteren is een verbindend platform gericht op het bevorderen en/of behartigen van de belangen van de inwoners van ons dorp. Wij zijn proactief aan de slag met onderwerpen zoals: welzijn, bouwontwikkelingen, verkeer en vervoer, veiligheid, landschap en buitengebied en met het realiseren van het gewenste toekomstbeeld van Lunteren. Kortom, met onderwerpen die er voor Lunteren toe doen!
Enkele keren per jaar vinden er openbare vergaderingen plaats. Hierbij mag iedereen die geïnteresseerd is komen luisteren en meepraten. Tijdens deze vergaderingen zijn vaak deskundigen en/of wethouders, die over besproken onderwerpen gaan, aanwezig. 


Image
.

.

.

Lunteren in Kerstsfeer

Lunteren in Kerstsfeer is al sinds 2008 een hele leuke gezellige “intieme” kerstmarkt in het centrum van Lunteren. Het is door de jaren heen echt een soort reünie geworden waar Lunteranen en natuurlijk ook niet Lunteranen elkaar op de tweede zaterdag van december op deze gezellige kerstmarkt treffen. Of men nu komt voor de vele kraampjes met allerhande kerst gerelateerde artikelen of voor een van de optredens van de vele koren die optreden, het is gewoon allemaal heel erg gezellig.

Begin december wordt het Nieuwe Erf al in “kerstsfeer” gehuld. Op het Nieuwe Erf staat dan een mooie grote verlichte kerstboom met daar omheen sfeervolle afbeeldingen, ook het Aarfhuus wordt versierd en kunnen we daar allen nog enkele weken van genieten. Tijdens de kerstmarkt zijn er voor de kinderen gratis attracties oa een treintje, ze kunnen broodjes bakken en ook de lampion-optocht vertrekt vanaf dit punt. Verder zijn er op het Aarfhuus diverse optreden van koren en kinderkoren (zie ons programma) en hebben we het afgelopen jaar ’s avonds kunnen genieten van de muziek van De Dolle Boer. Het is tot 21:00 uur er heerlijk vertoeven rond de vuurton en eten en drinken is ruimschoots aanwezig.

De markt Vanaf 13:00 uur zijn er tientallen kramen gevuld met de meest uiteenlopende artikelen de producten uitgestald en kan de markt beginnen. Er kunnen kramen gehuurd worden maar met onze vrijwilligers vullen we ook enkele plaatsen zoals de oliebollenkraam, de Prijzenstal (de verloting) huisjes met spelletjes als sjoelen en sneeuwbal gooien en eten en drinken. De markt eindigt om 20:00 uur.


Lampion-optocht naar De Honskamp
Tijdens de kerstmarkt rond 18:00 uur vertrekt vanaf het Nieuwe Erf een lampion- optocht richting verpleeghuis De Honskamp waar alle kinderen gratis een lampion krijgen aangeboden en kunnen deelnemen. De optocht wordt geleid door veldwachter Jan de Schrik en een arrenslee die voorgetrokken wordt door een pony van Stal Franken. Notaris Pippeling en zijn malle hulpje Dingertje sluiten deze vrolijke stoet. Alle de bewoners van De Honskamp krijgen een attentie aangeboden door Lunteren in Kerstsfeer. De arrenslee staat vol met tasjes die gevuld zijn met wat lekkere dingen, een leuke kadootje en een speciaal voor Lunteren in Kerstsfeer ontworpen kerstkaart. Van de basisscholen uit het dorp worden groepen gevraagd om een kerstgroet in de kaart te schrijven.

Meer dan 60 vrijwilligers werken elk jaar weer mee.

Lunteren in kerstsfeer is een activiteit van Stichting Lunters Dorpsvermaak. U kunt contact met ons opnemen via luntereninkerstsfeer@gmail.com

Inburgeren via vrijwilligerswerk

Image
.

.

.

Het Luntersche Buurtbosch

Het Luntersche Buurtbosch was in 1912 de prachtige, groene erfenis van notaris Van den Ham aan De Stichting Het Luntersche Buurtbosch voor het dorp Lunteren met de opdracht “ de toekomst van het Luntersche Buurtbosch te verzekeren ten voordele en ten nutte van het dorp Lunteren”.

Sinds 1912 heeft het bos vele ontwikkelingen doorgemaakt. De waarde van het bos was en is van groot belang voor Lunteren en dat belang neemt alleen maar toe in deze tijd met noodzakelijke aandacht voor groen en natuur.

Deze gezamenlijke website van de Stichting Het Luntersche Buurtbosch en de Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch laat u zien wat er te zien, te doen en te beleven is in het bos.

https://buurtbosch.nl/

Image
.

.

.

Museum Lunteren

De vereniging is verantwoordelijk voor het exploiteren van de Oudheidkamer Lunteren, sinds 2006 officieel geregistreerd als Museum Oud-Lunteren. Sinds 2016 wordt de naam Museum Lunteren gevoerd.

Het museum wordt beheerd door de Vereniging Oud-Lunteren, die is ontstaan uit een Stichting met dezelfde naam.
Die Stichting werd op 1 februari 1974 in het leven geroepen met als voornaamste doel het stationsgebouw voor de slopershamer te behoeden. Toen dat doel in 1979 bereikt was, werd de Stichting omgezet in de Vereniging.

Sinds 1989 is de vereniging Oud-Lunteren eigenaresse van het pand Dorpsstraat 55/Klomperweg 5 in Lunteren, waarin onder meer een expositieruimte is ondergebracht.

De vereniging beschikt over een grote collectie foto’s en ansichtkaarten over Lunteren en heeft veel voorwerpen in bezit, die tijdens wisselende exposities worden getoond.
In de vaste expositie wordt een beeld gegeven van de historie van Lunteren. Diverse aspecten worden behandeld zoals: onderwijs, toerisme, middenstand, boerenleven, archeologie, tehuizen en het buurtbos.

Wij zijn op zoek naar jou! Een enthousiaste medewerker die ons team van vrijwilligers wil komen versterken. Wij bieden je een leuke interessante job aan in het ‘mooiste museum van Lunteren’. Samen met een andere medewerker gastvrouw of gastheer ontvang je bezoekers die je wegwijs maakt in het museum. Ook zitten wij te springen om medewerkers die handig zijn op digitaal of administratief gebied dus ben jij dat weet je van harte welkom. Voor meer informatie stuur een mail naar info@museumlunteren.nl.

https://museumlunteren.nl/vereniging-oud-lunteren/

Image
.

.

.

Opella

Als vrijwilliger ben je ontzettend belangrijk in het leven van onze klanten en hun naasten. Dat geldt voor mensen die bij Opella wonen of die in hun eigen huis jouw ondersteuning kunnen gebruiken. Als vrijwilliger bied je ondersteuning bij het ouder worden of het leven met een chronische ziekte. Je ondersteunt de klant samen met zijn/haar familie en vrienden. Met elkaar maak je het mogelijk dat mensen zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. De professionele zorg van Opella is daarop aanvullend. Ben je jong of oud, beschikbaar voor een uur, een dagdeel of zelfs veel meer? Jouw helpende hand is voor mensen van onschatbare waarde!

https://www.werkenbijopella.nl/vrijwilligers/

Image
.

.

.

Steenuilenwerkgroep

Het werk van de steenuilenwerkgroep bestaat uit het produceren en ophangen van nestkasten. Al vroeg in het jaar wordt door middel van het afspelen van de territorium-roep van de steenuil gekeken (geluisterd eigenlijk) of er een steenuil antwoord geeft. Dit wijst er dan op dat er sprake is van een territorium en dat er een mogelijk broedplaats is/komt. Zo eind mei begin juni worden de kasten bezocht en gekeken of er in de kast gebroed wordt. In het najaar worden alle kasten nogmaals bezocht, eventueel schoon gemaakt en van nieuw strooisel voorzien, zodat de kasten weer klaar zijn voor het nieuwe seizoen.

Wilt u meer informatie over deze vrijwilligersgroep en deelnemen aan hun activiteiten, dan kunt u per email contact opnemen met de coördinator via Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Email: info@landschapsbeheergelderland.nl

Telefoon: 026-3537444

https://www.landschapsbeheergelderland.nl/steenuilenwerkgroep-lunteren-en-omgeving/

Image
.

.

.

Wereldwinkel

De Wereldwinkel geeft de koffieboeren, houtsnijders en keramisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten die kans ook echt kunnen krijgen. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. En bieden zij de Nederlandse consument een keuze. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.
https://www.wereldwinkellunteren.nl/
Image
.

.

.

Bibliotheek

Heb je wel eens gedacht aan vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek? Wij hebben jou nodig! Werk je graag met mensen en media en ben je op zoek naar boeiend en afwisselend vrijwilligerswerk? Bij ons kun je de rol van gastheer/gastvrouw vervullen. Een prachtige mogelijkheid om samen met collega’s de Bibliotheek te maken tot een gezellige ontmoetingsplaats.

We zijn op zoek naar een gastvrouwen / gastheren.

Voor vragen over de vacature kan contact worden opgenomen met tel: 0318-672800.

Stuur je reactie (inclusief motivatiebrief en curriculum vitae) naar:

personeelszaken@cultura-ede.nl

Wij vragen alle vrijwilliger voor aanvang van de werkzaamheden een verklaring omtrent gedrag te overleggen.

https://www.cultura-ede.nl/vacatures/vrijwilligers-gastheer-gastvrouw

Image
.

.

.

Heb jij groene vingers?

En ben je net als Hans een tuinman (of -vrouw) in hart en nieren? Dan kunnen jullie het vast goed met elkaar vinden!

Over Hans: Hans werkt op zorgboerderij De Elsenhoek. Op deze boerderij in het buitengebied van Lunteren werken mensen met een verstandelijke beperking. Hans heeft een passie voor tuinieren. Hij werkt nu vaak alleen, maar vindt het gezelliger om dit samen met iemand te doen. Deel jij deze passie met hem? Dan stellen we jullie graag aan elkaar voor.

Als vrijwilliger leg je samen met Hans tuinen aan en onderhoudt deze. Je vindt tuinieren ontzettend leuk en geniet van het resultaat. Je bent sociaal en lichamelijk fit genoeg om in de tuin te kunnen werken.

De Hartenberg, Molenweg 24-26 in Lunteren

Voor meer informatie en andere projecten: http://www.dehartenberg-vrijwilligers.nl/
Of vrijwilligers.gelderlandmidden@sheerenloo
Image
.

.

.

Peerdsturen

Het organiseren van evenementen is alleen mogelijk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. Hun bereidheid om zonder enige vergoeding iets te doen waar een ander plezier aan beleeft, vormt de basis voor het welslagen van een evenement. En het meegewerkt hebben aan dit welslagen geeft hun veelal de benodigde voldoening.

Voor ieder onderdeel van de Oefenmiddag Peerdsturen of het Lunters Daagje Peerdsturen is een zogenaamde Chef aangewezen. Deze “Chef’s” zorgen, met hun benodigde vrijwilligers, ook weer chef voor hun taken, ervoor dat het onderdeel waar zij verantwoordelijk voor zijn, goed georganiseerd en tijdig uitgevoerd wordt. Indien een chef verhinderd is, zorgt hij/zij zelf voor een vervanger.

Belangrijk daarbij is dat de taak voor de chef en zijn vrijwilligers relatief gemakkelijk uitvoerbaar moet zijn en dat de hoeveelheid werk en daarvoor benodigde tijd door hen altijd als prettig ervaren wordt.

Met behulp van de belangeloos door derden ter beschikking gestelde machines en gereedschappen is dit doorgaans zonder veel moeite te realiseren. Door het systeem van chef stelselmatig aan te houden ontstaat er een gevoel van “onze activiteit en onze dag”, wat tot gevolg heeft dat iedereen er graag bij wil horen en er weinig verloop is in de bezetting van de chefs en de andere vrijwilligers.

https://peerdsturen.wordpress.com/wie-helpt-ons/

Image
.

.

.

Pinetum De Dennenhorst

Om het pinetum in stand te houden zijn we voortdurend op zoek naar mensen die willen helpen. Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, zijn er vrijwilligersdagen die op de site worden vermeld waar u kunt helpen.

https://pinetum.eu/stichting