_______________________________
Langs vrijwel de gehele Grebbelinie lagen loopgraven die de militairen zelf moesten graven. De aarden constructies waren in mei 1940 van levensbelang.
In 1938 was 1,8 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van stellingen in de Grebbelinie. Het geld werd uitgegeven aan bouwmateriaal voor loopgraven, schuilnissen, uitkijkposten, groepsschuilplaatsen, menutiedepots, tankgrachten, hulpverbandplaatsen en commandoposten.
Museum en Educatief centrum Grebbelinie, Brinkkanterweg 23a, Woudenberg
www.grebbelinieinhetvizier.nl/
_______________________________
Verscholen in het struikgewas ligt aan het eind van de Schalm een S3 Kazemat. Deze kazemat werd geplaatst omdat de Schalmdijk toegang gaf tot het acces de Emminkhuizerberg. Soldaten van het 22 Regiment Infanterie groeven tijdens de mobilisatie in 1939/'40 loopgraven in en om de Schalm om zodoende dit acces af te sluiten. Op 13 mei 1940 komt het gebied onder vijandelijk vuur te liggen. Eén soldaat, H. Buurman, komt daarbij om het leven. De restanten van een gietstalen kazemat en deze S3 Kazemat getuigen van deze periode. Het type S3 Kazemat wordt ook wel Stekelvarken met drie schietgaten of Spinnekop genoemd. Vanwege de grote schietgaten was dit type erg kwetsbaar.
S3 Kazemat GL135, De Schalm, Renswoude
www.tracesofwar.nl/sights/547/Grebbelinie---S3-Kazemat-GL135.htm
_______________________________
In en rondom het 60 hectare grote Kasteelbos bevinden zich naast het Kasteel nog andere rijksmonumenten, zoals de Kasteelboerderij, het Grand Canal, de duiventil en het oude theehuis. In het park staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien veel stinsenplanten en langs de slotgracht groeien adderwortel en wilde kievitsbloem. Het bos is rijk aan reeën en vogels.
Zelf een kijkje nemen binnen de poorten van Kasteel Renswoude? Dat is op afspraak mogelijk.
Kasteel Renswoude, Dorpsstraat 3, Renswoude
www.kasteelrenswoude.nl/
_______________________________
Meer dan 40 km militair erfgoed
De Grebbelinie is een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan.
Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.
In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld over het verhaal van oorlog en vrede in de Gelderse Vallei en de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging.
Grebbelinie Museum, Buursteeg 2, Renswoude
www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl/
_______________________________
Op het Leughtenpad kunnen kinderen nog echt de Gelderse Vallei beleven. Ze kunnen er rennen, speuren, klimmen, ontdekken, met water spelen. Torrentegels optillen, een uitkijktoren beklimmen, een dassenburcht bekijken en doe je schoenen maar uit om het blotevoetenpad echt te beleven.
Op de Keltische boomkalender, bestaande uit 21 verschillende bomen kun je jouw geboortedag op een levensboom opzoeken en kijken of de eigenschappen van die boom ook bij je passen.
Van april t/m september kan de tussen 9 en 15 uur een rugzak met veldwerkmateriaal (boekje met opdrachten, zoekkaarten en een loeppotje) huren. Ook krijg je dan een schepnet mee om de onderwaterwereld te ontdekken.
De Lucht, Barneveldsestraat 49, Renswoude
delucht.com/nl/ons-park/faciliteiten
_______________________________
Fort Daatselaar is in 1799 aangelegd en is het best bewaarde verdedigingswerk van de Grebbelinie uit de Frans-Bataafse periode.
In de aarden wal zijn de schietsleuven voor de kanonnen nog steeds te zien en ook de opritten om de kanonnen in stelling te brengen zijn nog herkenbaar. Daarmee is het Fort een mooi voorbeeld van de manier waarop de Grebbelinie verdedigd moest worden.
Fort Daatselaar, Ubberschoterweg 19a, Renswoude
www.grebbelinie.nl/geschiedenis/kaarten/daatselaar-1799/
_______________________________