Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

DOESBURGERMOLEN
Over de oudste geschiedenis van de Doesburgermolen is nog niet al te veel bekend. Als bouwjaar of oudste vermelding worden diverse jaartallen genoemd: 1401, 1471, 1507. Geen van deze jaartallen staat vast.
Het is niet onmogelijk dat de huidige molen rond 1630 gebouwd is. Zowel in 1624 als 1629 had de Veluwe immers veel te lijden van rondtrekkende Spaanse troepen. Mogelijk is de voorganger van de molen daar ook het slachtoffer van geworden.
Doesburgermolenweg 2, Ede
www.doesburgermolen.nl
_______________________________

KIJK en LUISTERMUSEUM
Ontdek hoe je vroeger van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. Onze collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.
Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom
www.kijkenluistermuseum.nl
_______________________________

MINNEN KALFSVLEES
Halverwege Lunteren en Ede is in de boerderijautomaat langs de weg onder andere kalfsvlees (blankvlees en rosé) te koop.
Minnen kalfsvlees, Lunterseweg 57, Ede
www.mtsminnen.nl
_______________________________

BINNENZWEMBAD
Kinderen kunnen bij Zwembad de Peppel aan allerlei leuke wateractiviteiten meedoen. Je kunt een snorkel- of zeemeermincertificaat halen, op woensdagmiddag survivallessen, apekooien, estafette races, glijbaan races, snorkelen en diverse balspellen of op vrijdagavond discozwemmen.
De Peppel, Peppelensteeg 17, Ede
www.zwembadede.nl
_______________________________

ZATERDAGMARKT
Van 08.00 tot 17.00 uur
Zaterdagmarkt, Marktplein, Ede
_______________________________

FONTEINEN
Kijk en geniet van spelende kinderen met de fonteintjes.
Marktplein, Ede
_______________________________

PLUKTUIN IN GOEDE AARDE
Rustpunt met pluktuin en zelfgemaakte producten.
In Goede Aarde, Doesburgermolenweg 8, Ede
www.ingoedeaarde-ede.nl
_______________________________

MILITAIR PLATFORM EDE
Ede kent een rijke militaire historie, die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het Veluwse dorp. Meer dan 100 jaar was Ede een garnizoensplaats, waar duizenden militairen hun dienstplicht hebben vervuld. Ede kende een bijzondere relatie met de krijgsmacht. De aanwezigheid van militairen heeft in de Edese samenleving een grote rol gespeeld. Ede was een echt garnizoensdorp. Het contact tussen burgers en militairen is daarbij zeer belangrijk geweest. De gemeente Ede heeft in de eerste helft van de vorige eeuw veel te maken gehad met strijdende partijen op haar grondgebied. Ede schrijft 'battlefield' geschiedenis als er tijdens de Tweede Wereldoorlog driemaal wordt gevochten op de Ginkelse Heide. Dit toont aan dat deze regio een belangrijke, militair strategische waarde heeft.
Verbindelaarsweg 100, Ede
www.platformmhe.nl
_______________________________

OESTERZWAMMEN uit Ede
Bij Urban Funghi verbouwen ze prachtige roze, gele en grijze oesterzwammen in de mooiste vormen. Deze biologisch geteelde paddenstoelen worden iedere dag vers geoogst en verkocht op de markt in Wageningen. Je kunt ze bestellen en afhalen op het kazerneterrein.
www.urbanfunghi.com
_______________________________

OUDSTE WINKELTJE VAN EDE: LAMMERT VAN DE BOSPOORT
Het winkeltje van Lammert van de Bospoort is het oudste nog in bedrijf zijnde winkeltje in Ede. In 1904 begon Lammert van de Bospoort deze kruidenierswinkel in het centrum van Ede. In 1974 deed zijn dochter Bartje de deur van de winkel definitief op slot, zij bleef daarna tot haar dood in 1997 in het woongedeelte van het pand wonen. In het winkeltje bleef het complete interieur staan, zelfs de oude (verpakte) voorraad zoals sigaretten, zeep en koffie.
Bartje liet haar bezittingen onder andere na aan de hervormde kerk, die het pand aan de Amsterdamseweg 20 in 1999 aan de gemeente verkocht. Sinds 2000 houdt de speciaal daarvoor opgerichte stichting ’t Winkeltje zich bezig met het pand en onder de inspirerende leiding van Pierre Ronden werd het pand gerenoveerd. Vlak voor kerstmis 2004, tijdens een grote kerstmarkt in de Bospoort, werd het winkeltje weer geopend. Sindsdien staat een groep vrijwilligers klaar om het winkeltje in stand te houden en bezoekers de kans te geven van dit bijzondere stukje cultureel erfgoed van Ede te genieten.
Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht voor kruidenierswaren, streekproducten en snoepjes. Op zaterdag wordt er tussen 11:00 en 16:00 een heerlijk kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak geserveerd. Neem plaats in de woonkamer of op een zonnige dag op het terras achter het woonhuis.
Amsterdamseweg 20, Ede
www.lammertvandebospoort.nl
_______________________________

TRAMPOLINEPARK JUMP XL
Ruim 1.300 vierkante meter aan diverse activiteiten.
Jump XL, Geerweg 9. Ede
www.jump-xl.com
_______________________________

BROCANTE SNUFFELSCHUUR
Even doorfietsen en al klaar voor de volgende stop. In kringloopwinkel De Snuffelschuur vind je altijd wel iets van je gading.
Snuffelschuur, Lunterseweg 55, Ede