Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

DOESBURGERMOLEN
Over de oudste geschiedenis van de Doesburgermolen is nog niet al te veel bekend. Als bouwjaar of oudste vermelding worden diverse jaartallen genoemd: 1401, 1471, 1507. Geen van deze jaartallen staat vast.
Het is niet onmogelijk dat de huidige molen rond 1630 gebouwd is. Zowel in 1624 als 1629 had de Veluwe immers veel te lijden van rondtrekkende Spaanse troepen. Mogelijk is de voorganger van de molen daar ook het slachtoffer van geworden.
Doesburgermolenweg 2, Ede
www.doesburgermolen.nl
_______________________________

KIJK en LUISTERMUSEUM
Ontdek hoe je vroeger van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. Onze collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum. =========== Ontdek in het dit museum hoe onze voorouders genoten van hun favoriete muziek nog voordat de radio of cd-speler was uitgevonden. Bewonder de prachtige speeldozen, bewegende figuren, straatpiano’s en draaiorgels met elk een eigen verhaal en lied. Maar er is meer! Neem ook een kijkje in het schoollokaal uit 1920. En verwen je lachspieren in het garen- en bandwinkeltje met de verhalen over hoe onze grootouders gekleed gingen…
Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom
www.kijkenluistermuseum.nl
_______________________________

NATUURCENTRUM VELUWE
Ontdek de Veluwe vanuit Natuurcentrum Veluwe, een prachtig startpunt. Ideaal geschikt als vertrekpunt voor allerlei excursies door de afwisseling van heidevelden, bossen, poelen en plassen. Naast deze natuurlijke elementen zijn ook de twee schaapskuddes, de grafheuvels en het Belgenmonument een bezoek waard. Het centrum heeft een natuurtuin van 7500 vierkante meter, die vertelt over de natuur en de landbouw op de Veluwe. Voor groepen is het mogelijk om een leerzame fiets-, wandel- of huifkartocht te maken met een natuurgids.
Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede
www.natuurcentrumveluwe.nl
_______________________________

OEFENLOOPGRAVEN EERSTE WERELDOORLOG
Al sinds circa 1900 zijn er militairen gelegerd geweest in Ede en is de Edese Hei als oefenterrein gebruikt. Op de hei bevinden zich restanten van twee loopgravenstelsels die voor oefeningen zijn gebruikt.
Het oudste stelsel, in het gebied 'de Kreelse Kop', dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Dit stelsel is gebouwd in 1917. Het is gebaseerd op de loopgraven die destijds in België en Noord-Frankrijk werden gebruikt, waarbij de soldaten niet alleen vochten vanuit de loopgraven maar er ook meer langdurig in gehuisvest waren. Het stelsel bestond uit ruim twee meter diepe gangen met vele bochten, inhammen en ondergrondse verblijfplaatsen. Anno 2019 is er niet zo heel veel meer te vinden van de loopgraven. Er is geen monument of informatiebord.
Kreelseweg, Ede
www.atlasvanede.nl
_______________________________

BUITENRITTEN VOOR PAARDENRUITERS
Bij The Mill Ranch maak je buitenritten (onder begeleiding) in westernstijl. Of je nu een beginnende ruiter bent of al gevorderd, er zijn ritten voor verschillende niveaus, in groepen van +/- 9 personen. Vanaf de ranch starten de buitenriten. Je steekt de weg over en geniet van bossen, heide, brede zandpaden en kronkelende bospaden. Het gebied is vlakbij park de Hoge Veluwe en biedt talloze mogelijkheden voor afwisselende buitenritten. Een twee uur durende buitenrit kan op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag en zondag zowel in de ochtend als in de middag. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn de paarden lekker vrij.
The Mill Ranch, Apeldoornseweg 9, Ede
themillranch.nl/
_______________________________

MINNEN KALFSVLEES
Halverwege Lunteren en Ede is in de boerderijautomaat langs de weg onder andere kalfsvlees (blankvlees en rosé) te koop.
Minnen kalfsvlees, Lunterseweg 57, Ede
www.mtsminnen.nl
_______________________________

BINNENZWEMBAD DE PEPPEL
Kinderen kunnen bij Zwembad de Peppel aan allerlei leuke wateractiviteiten meedoen. Je kunt een snorkel- of zeemeermincertificaat halen, op woensdagmiddag survivallessen, apekooien, estafette races, glijbaan races, snorkelen en diverse balspellen of op vrijdagavond discozwemmen. ========== Recreatief zwemmen, banen zwemmen, discozwemmen, ouder en kind 0 jaar, swim2play, peutermoment, zwemles, aqua swimfit, aquamedisch, aquarobics, floatfit.
De Peppel, Peppelensteeg 17, Ede
www.zwembadede.nl
_______________________________

ZATERDAGMARKT
Van 08.00 tot 17.00 uur
Zaterdagmarkt, Marktplein, Ede
_______________________________

FONTEINEN
Kijk en geniet van spelende kinderen met de fonteintjes.
Marktplein, Ede
_______________________________

PLUKTUIN IN GOEDE AARDE
Rustpunt met pluktuin en zelfgemaakte producten.
In Goede Aarde, Doesburgermolenweg 8, Ede
www.ingoedeaarde-ede.nl
_______________________________

MILITAIR PLATFORM EDE
Ede kent een rijke militaire historie, die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het Veluwse dorp. Meer dan 100 jaar was Ede een garnizoensplaats, waar duizenden militairen hun dienstplicht hebben vervuld. Ede kende een bijzondere relatie met de krijgsmacht. De aanwezigheid van militairen heeft in de Edese samenleving een grote rol gespeeld. Ede was een echt garnizoensdorp. Het contact tussen burgers en militairen is daarbij zeer belangrijk geweest. De gemeente Ede heeft in de eerste helft van de vorige eeuw veel te maken gehad met strijdende partijen op haar grondgebied. Ede schrijft 'battlefield' geschiedenis als er tijdens de Tweede Wereldoorlog driemaal wordt gevochten op de Ginkelse Heide. Dit toont aan dat deze regio een belangrijke, militair strategische waarde heeft.
Verbindelaarsweg 100, Ede
www.platformmhe.nl
_______________________________

OESTERZWAMMEN uit Ede
Bij Urban Funghi verbouwen ze prachtige roze, gele en grijze oesterzwammen in de mooiste vormen. Deze biologisch geteelde paddenstoelen worden iedere dag vers geoogst en verkocht op de markt in Wageningen. Je kunt ze bestellen en afhalen op het kazerneterrein.
www.urbanfunghi.com
_______________________________

OUDSTE WINKELTJE VAN EDE: LAMMERT VAN DE BOSPOORT
Het winkeltje van Lammert van de Bospoort is het oudste nog in bedrijf zijnde winkeltje in Ede. In 1904 begon Lammert van de Bospoort deze kruidenierswinkel in het centrum van Ede. In 1974 deed zijn dochter Bartje de deur van de winkel definitief op slot, zij bleef daarna tot haar dood in 1997 in het woongedeelte van het pand wonen. In het winkeltje bleef het complete interieur staan, zelfs de oude (verpakte) voorraad zoals sigaretten, zeep en koffie.
Bartje liet haar bezittingen onder andere na aan de hervormde kerk, die het pand aan de Amsterdamseweg 20 in 1999 aan de gemeente verkocht. Sinds 2000 houdt de speciaal daarvoor opgerichte stichting ’t Winkeltje zich bezig met het pand en onder de inspirerende leiding van Pierre Ronden werd het pand gerenoveerd. Vlak voor kerstmis 2004, tijdens een grote kerstmarkt in de Bospoort, werd het winkeltje weer geopend. Sindsdien staat een groep vrijwilligers klaar om het winkeltje in stand te houden en bezoekers de kans te geven van dit bijzondere stukje cultureel erfgoed van Ede te genieten.
Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht voor kruidenierswaren, streekproducten en snoepjes. Op zaterdag wordt er tussen 11:00 en 16:00 een heerlijk kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak geserveerd. Neem plaats in de woonkamer of op een zonnige dag op het terras achter het woonhuis.
Amsterdamseweg 20, Ede
www.lammertvandebospoort.nl
_______________________________

TRAMPOLINEPARK JUMP XL
Ruim 1.300 vierkante meter aan diverse activiteiten.
- Inflatable Airpark: jump, stuiter en klim op ruim 400m2 aan springkussens.
- Mini Jump ouders met kinderen van 2 t/m 5 jaar.
- Jump Scool cursus van 10 lessen: van salto's tot tsukahara's.
Jump XL, Geerweg 9. Ede
www.jump-xl.com
_______________________________

BELGENMONUMENT
Het Belgenmonument is een zwerfkei die op restanten van de fundering van het Vluchtoord Ede staat. Een opvangkamp uit de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Meer dan een miljoen Belgen vluchtten indertijd voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Bijna 6000 mannen, vrouwen en kinderen uit Vlaanderen werden tussen 1915 en 1918 hier op de Edese Heide opgevangen in houten barakken op een terrein van 30 hectare groot. Een “modelkamp” voorzien van alle faciliteiten zoals een ziekenhuis, een kerk en scholen. Met een eigen centrale voor verwarming en elektriciteit voor die tijd een ongekende luxe. Vluchtoord Ede is in 1918 gesloopt. De materialen zijn gebruikt voor heropbouw in België.
Belgenmonument, Verlengde Arnhemseweg, Ede
www.archieval.nl/detail.php?id=701190003
_______________________________

BROCANTE SNUFFELSCHUUR
Even doorfietsen en al klaar voor de volgende stop. In kringloopwinkel De Snuffelschuur vind je altijd wel iets van je gading.
Snuffelschuur, Lunterseweg 55, Ede
_______________________________

DAGVAARTEN
Vanuit Wageningen dagvaarten naar:
www.deblauwebever.nl
_______________________________
_______________________________

ECHT NEP
Het Gemeentearchief Ede laat geïnteresseerden graag kennismaken met de collectie tijdens een rondleiding door het depot. U krijgt informatie over hoe en waarom het archiefmateriaal bewaard wordt en u kunt de meest bijzondere archiefstukken uit de collectie bewonderen.
Bergstraat 4, Ede
www.maandvandegeschiedenis.nl
_______________________________

ARCHEOHOTSPOT
Heb je altijd al eens willen weten wat er gebeurt met de vondsten als een archeologische opgraving is afgelopen? Of zou jij zelf wel eens een handje willen helpen? Wil je uitproberen welke scherven bij één en dezelfde pot hebben gehoord? Beleef het bij de ArcheoHotspot, iedere 2 weken op donderdagavond (even weken). Zowel voor volwassenen als kinderen. Er zijn archeologen aan het werk die alle vragen over archeologie kunnen beantwoorden.
Cultura Molenstraat 45, Ede
www.cultura-ede.nl
_______________________________

KINDERNATUURCLUB (8-12 jaar)
Een jaar lang twee zaterdagochtenden per maand op ontdekkingstocht met echte natuurgidsen! Laat je ouders lekker thuis en kom ontdekken hoe heerlijk het is om buiten te zijn. Ook in de regen of sneeuw spotten we samen heel veel dieren en planten en doen we allerlei leuke dingen. 09.30-11.30 uur Aanmelden.
IVN in Schaffelaar Erf, Stationsweg 2c, Barneveld
www.ivn.nl
_______________________________

HOUTCLUB EDE
Figuurzagen, houtdraaien, timmeren, frezen, zelf kapotte meubels repareren, muziekinstrumenten bouwen. Elke dinsdag en donderdag tussen 09.00-16.00 uur. Inschrijven.
De Hoorn 19, Ede
www.houtclub-ede.nl
_______________________________

SING-IN
Samen zingen. Ook te volgen via YouTube. 17.00 en 19.30 uur
Basiliek, Wiltonstraat 56, Veenendaal
www.basiliekveenendaal.nl
_______________________________

ZWEMBAD DE PELLEL
O.a. discozwemmen elke vrijdag.
De Peppel, Peppelensteeg 17, Ede
www.zwembadede.nl
_______________________________

WILDE PEEN
De Wilde Peen is een Community Shared Agriculture initiatief. Community Shared Agriculture gaat over solidariteit. Als burger draag je samen met de tuinders zorg voor schone lucht, biodiversiteit, schoon drinkwater, en gezonde voeding door je te verbinden met het landbouwinitiatief in jouw buurt. Je deelt dan groenten, het moois, en de kosten. Zo wordt alles heel transparant, tastbaar en echt.
Als oogstdeelhouder kan je zo vaak je wil groente komen oogsten, op alle doordeweekse dagen én op zaterdag. Maria en Klarien zaaien, planten, en verzorgen de groenten tot het moment van oogst.
We planten en zaaien zo dat er de hele week elke dag iets anders op tafel staat. Het oogstseizoen start medio mei afhankelijk van het weer, en loopt tot eind december. Zo maak je mee hoe het gaat op een tuinderij, je ervaart de seizoenen aan den lijve, en je geniet van de rijke oogst die kan groeien, zo dichtbij Ede.
Peursumsweg, Ede
wildepeen.nl