Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

DOESBURGERMOLEN
Over de oudste geschiedenis van de Doesburgermolen is nog niet al te veel bekend. Als bouwjaar of oudste vermelding worden diverse jaartallen genoemd: 1401, 1471, 1507. Geen van deze jaartallen staat vast.
Het is niet onmogelijk dat de huidige molen rond 1630 gebouwd is. Zowel in 1624 als 1629 had de Veluwe immers veel te lijden van rondtrekkende Spaanse troepen. Mogelijk is de voorganger van de molen daar ook het slachtoffer van geworden.
Doesburgermolenweg 2, Ede
https://www.doesburgermolen.nl/
_______________________________

KIJK en LUISTERMUSEUM
Daar zit muziek in!
Ontdek hoe je vroeger van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. Onze collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Kijk- en Luistermuseum, Kerkstraat 1, Bennekom
https://kijkenluistermuseum.nl/
_______________________________

NATUURCENTRUM VELUWE
Ontdek de Veluwe vanuit Natuurcentrum Veluwe, een prachtig startpunt. Ideaal geschikt als vertrekpunt voor allerlei excursies door de afwisseling van heidevelden, bossen, poelen en plassen. Naast deze natuurlijke elementen zijn ook de twee schaapskuddes, de grafheuvels en het Belgenmonument een bezoek waard. Het centrum heeft een natuurtuin van 7500 vierkante meter, die vertelt over de natuur en de landbouw op de Veluwe. Voor groepen is het mogelijk om een leerzame fiets-, wandel- of huifkartocht te maken met een natuurgids.
Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede
https://natuurcentrumveluwe.nl/
_______________________________

OEFENLOOPGRAVEN EERSTE WERELDOORLOG
Al sinds circa 1900 zijn er militairen gelegerd geweest in Ede en is de Edese Hei als oefenterrein gebruikt. Op de hei bevinden zich restanten van twee loopgravenstelsels die voor oefeningen zijn gebruikt.
Het oudste stelsel, in het gebied 'de Kreelse Kop', dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Dit stelsel is gebouwd in 1917. Het is gebaseerd op de loopgraven die destijds in België en Noord-Frankrijk werden gebruikt, waarbij de soldaten niet alleen vochten vanuit de loopgraven maar er ook meer langdurig in gehuisvest waren. Het stelsel bestond uit ruim twee meter diepe gangen met vele bochten, inhammen en ondergrondse verblijfplaatsen. Anno 2019 is er niet zo heel veel meer te vinden van de loopgraven. Er is geen monument of informatiebord.
Kreelseweg, Ede
https://www.atlasvanede.nl/mooi-ede/51-60-must-see-rond-ede/54-loopgraven-op-de-hei
_______________________________

BUITENRITTEN VOOR PAARDENRUITERS
Bij The Mill Ranch maak je buitenritten (onder begeleiding) in westernstijl. Of je nu een beginnende ruiter bent of al gevorderd, er zijn ritten voor verschillende niveaus, in groepen van +/- 9 personen. Vanaf de ranch starten de buitenriten. Je steekt de weg over en geniet van bossen, heide, brede zandpaden en kronkelende bospaden. Het gebied is vlakbij park de Hoge Veluwe en biedt talloze mogelijkheden voor afwisselende buitenritten. Een twee uur durende buitenrit kan op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag en zondag zowel in de ochtend als in de middag. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn de paarden lekker vrij.
The Mill Ranch, Apeldoornseweg 9, Ede
https://themillranch.nl/
_______________________________

Militair museum
_______________________________

BINNENZWEMBAD
Kinderen kunnen bij Zwembad de Peppel aan allerlei leuke wateractiviteiten meedoen. Je kunt een snorkel- of zeemeermincertificaat halen, op woensdagmiddag survivallessen, apekooien, estafette races, glijbaan races, snorkelen en diverse balspellen of op vrijdagavond discozwemmen.
De Peppel, Peppelensteeg 17, Ede
https://zwembadede.nl/
_______________________________

Bioscoop
_______________________________

Kasteel Hoekelum
Met kaasboerderij
_______________________________

MILITAIR PLATFORM EDE
Ede kent een rijke militaire historie, die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het Veluwse dorp. Meer dan 100 jaar was Ede een garnizoensplaats, waar duizenden militairen hun dienstplicht hebben vervuld. Ede kende een bijzondere relatie met de krijgsmacht. De aanwezigheid van militairen heeft in de Edese samenleving een grote rol gespeeld. Ede was een echt garnizoensdorp. Het contact tussen burgers en militairen is daarbij zeer belangrijk geweest. De gemeente Ede heeft in de eerste helft van de vorige eeuw veel te maken gehad met strijdende partijen op haar grondgebied. Ede schrijft 'battlefield' geschiedenis als er tijdens de Tweede Wereldoorlog driemaal wordt gevochten op de Ginkelse Heide. Dit toont aan dat deze regio een belangrijke, militair strategische waarde heeft.
Verbindelaarsweg 100, Ede
http://www.platformmhe.nl/
_______________________________

OESTERZWAMMEN uit Ede
Bij Urban Funghi verbouwen ze prachtige roze, gele en grijze oesterzwammen in de mooiste vormen. Deze biologisch geteelde paddenstoelen worden iedere dag vers geoogst en verkocht in Ede, Wageningen, Renkum en Rheden. Je kunt ze bestellen op www.urbanfunghi.com en ze dan afhalen op het kazerneterrein. Of iedere week op de streekmarkt in Wageningen.
http://www.urbanfunghi.com
_______________________________

Oudste winkeltje van Ede: kruidenier Lammert van de Bospoort
Het winkeltje van Lammert van de Bospoort is het oudste nog in bedrijf zijnde winkeltje in Ede. In 1904 begon Lammert van de Bospoort deze kruidenierswinkel in het centrum van Ede. In 1974 deed zijn dochter Bartje de deur van de winkel definitief op slot, zij bleef daarna tot haar dood in 1997 in het woongedeelte van het pand wonen. In het winkeltje bleef het complete interieur staan, zelfs de oude (verpakte) voorraad zoals sigaretten, zeep en koffie.
Bartje liet haar bezittingen onder andere na aan de hervormde kerk, die het pand aan de Amsterdamseweg 20 in 1999 aan de gemeente verkocht. Sinds 2000 houdt de speciaal daarvoor opgerichte stichting ’t Winkeltje zich bezig met het pand en onder de inspirerende leiding van Pierre Ronden werd het pand gerenoveerd. Vlak voor kerstmis 2004, tijdens een grote kerstmarkt in de Bospoort, werd het winkeltje weer geopend. Sindsdien staat een groep vrijwilligers klaar om het winkeltje in stand te houden en bezoekers de kans te geven van dit bijzondere stukje cultureel erfgoed van Ede te genieten.
Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht voor kruidenierswaren, streekproducten en snoepjes. Op zaterdag wordt er tussen 11:00 en 16:00 een heerlijk kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak geserveerd. Neem plaats in de woonkamer of op een zonnige dag op het terras achter het woonhuis.
- - - - - - - - - - - (2022-04)
Amsterdamseweg 20, Ede
https://lammertvandebospoort.nl/
_______________________________

TRAMPOLINEPARK JUMP XL
Ruim 1.300 vierkante meter aan diverse activiteiten.
Jump XL, Geerweg 9. Ede
https://jump-xl.com/nl/ede
_______________________________

BELGENMONUMENT
Het Belgenmonument is een zwerfkei die op restanten van de fundering van het Vluchtoord Ede staat. Een opvangkamp uit de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Meer dan een miljoen Belgen vluchtten indertijd voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Bijna 6000 mannen, vrouwen en kinderen uit Vlaanderen werden tussen 1915 en 1918 hier op de Edese Heide opgevangen in houten barakken op een terrein van 30 hectare groot. Een “modelkamp” voorzien van alle faciliteiten zoals een ziekenhuis, een kerk en scholen. Met een eigen centrale voor verwarming en elektriciteit voor die tijd een ongekende luxe. Vluchtoord Ede is in 1918 gesloopt. De materialen zijn gebruikt voor heropbouw in België.
Belgenmonument, Verlengde Arnhemseweg, Ede
https://www.archieval.nl/detail.php?id=701190003
_______________________________

SCHAAPSKOOIEN
In de schaapskooi op de Ginkelse heide, is de kleine kudde gehuisvest. De herder van deze kudde is Henk van den Brandhof. De kooi is een rijksmonument en staat tegenover Restaurant Juffrouw Tok, aan de Verlengde Arnhemseweg (N224). Bij de kooi bevindt zich ook een ruime parkeerplaats. Op de Eder heide staan twee kooien en hier bevindt zich de grote kudde. De herder is Aart van den Brandhof, een broer van herder Henk. De oude kleine schaapskooi is ook een rijksmonument. Daarnaast is enkele jaren geleden een grote nieuwe kooi gebouwd, in stijl met de oude kooi. De kooien staan aan de rand van de heide, naast een agrarisch gebied, en zijn te voet goed bereikbaar.
Parkeren kan bij het Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a
https://edeseschaapskudden.nl/