Fietsen?

In Lunteren kan je alle kanten uit!


Uitgestrekte bossen, eeuwenoude heidevelden en gezellige dorpjes (én restaurantjes) zorgen ervoor dat de Veluwe niet alleen de groense maar ook een van de populairste fietsregio’s van ons land is. Met in de Gelderse Vallei ook nog eens een van de weinige (laatste) actieve stuifzandgebieden van Europa. Elke fietstocht zou daarom moeten beginnen vanuit Lunteren!

Gevarieerde fietsentochten

op de Veluwe

8x
Fietsnetwerk - 8 fietsroutes rondom Lunteren

• Fietsen tussen Lunteren en Otterlo (44 km)
• Biezondere fietsroute op de Veluwe (47 km)
• Boerenfietsroute in Gelderland (51 km)
• Op het randje van de Veluwe (40 km)
• Langs den Olden Florus (57 km)
• Adelijke landhuizen en rijksmonumenten (52 km)
• Wekeromse Zand, Valkse Beek en Planken Wambuis (50 km)
• Door bos en hei (37 km)
www.fietsnetwerk.nl

4x
IVN - 4x een mooie fietsroute

+ Langs de grote graanmolens en groene grenzen (31 km)
Maak kennis met vier monumentale molens, een deel van de Grebbelinie en drie unieke natuurgebieden.
+ Langs de forten (32 km)
Deze route leidt u langs een aantal forten die onderdeel zijn van de Grebbelinie. Deze versterkingen zijn verbonden door dijkjes of kades. Daarnaast maakt u kennis met een erfenis uit het verleden en kunt u genieten van de natuur die rondom de Grebbelinie is ontstaan.
Een deel van de route gaat over smalle paden en is niet verhard.
+ Over Rug en Rijn (36 km)
Nadat u de bosrijke Heuvelrug gepasseerd bent, steekt u bij Elst de Nederrijn over en rijdt u over de dijk met aan de ene kant uitzicht op de Betuwe en aan de andere kant de uiterwaarden van de rivier. Wanneer u bij Opheusden weer de pont neemt, fietst u langs de natuurgebieden de Blauwe Kamer en de Grebbeberg om vervolgens over een mooi fietspad langs de Grift de Gelderse Vallei in te rijden.
+ Nieuwe natuur - De Binnenveldse Hooilanden (14 km)
De route is 14 km lang en laat zien wat er allemaal in het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden aan het gebeuren is. Na afgraven, waterbeheer, maaisel strooien en jaarlijks maaien en afvoeren, is de nieuwe natuur zich aan het ontwikkelen, maar heeft nog wel wat jaren nodig om te stabiliseren. Maar er is al veel te zien, hetgeen een indruk geeft hoe mooi het aan het worden is.
www.ivn.nl

1x
Kunst langs de weg

Lunteren begint steeds meer op een kunstenaarsdorp te lijken. Op 15 plaatsen in het dorp én in het buitengebied staan bijna levensgrote schilderijen op panelen te wachten op geïnteresseerde voorbijgangers. Allemaal werk van lokale schilders uit vroeger jaren. Aan het buitengebied is een fietstocht gekoppeld.
Zowel de (wandel)folder als de fietsroute is gratis verkrijgbaar bij het startpunt: Museum Lunteren, Dorpsstraat 55.
www.museumlunteren.nl

1x
Gelderse Vallei (55 km)

Afwisselende route; van rustige dorpen tot binnenstad van Amersfoort.
www.

1x
Bevrijdingsfietstocht (40 km)

Deze fietsroute voert langs historische plekken waar zich tijdens de eerste dagen van operatie Market Garden (luchtlandingen) de Slag om de Ginkelse Heide voltrok. Die confrontatie was een onderdeel van de Slag om Arnhem.
De fietsroute is tijdens openingsuren verkrijgbaar in het militair-historisch informatiepunt op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede, dat tevens het startpunt is van de 15 km lange route. Startpunt: De Smederij, Verbindelaarsweg 100, Ede.
www.platformmhe.nl

1x
Ontdek 'levend' stuifzandgebied Wekerom

Niet alleen in het Lunterse Buurtbos is fietsen een feest. Ook het Wekeromse Zand, een uniek ‘levend’ stuifzandgebied van 500 hectare groot, leent zich uitstekend voor een fietstocht. Oude grovedennenbossen, jongere naaldbomen, heide en bouwland met Keltische Velden waaieren geleidelijk uit vanuit de droge zandgronden. Een fascinerende tocht.
www.hetluntersebuurtbos.nl/fietsen

1x
De Smaakroute (30 km) 

De Smaakroute ‘Van kaas tot ei’ is een inspirerende route dwars door de omgeving tussen Ede en Lunteren. De route is circa 30 km lang en begint bij pannenkoekenboerderij Kernhem (Kernhemseweg 3, Ede). Wanner je deze route kiest, krijg je volop de kans te snuffelen in allerlei nostalgische boerderijen. Of trek een eitje ‘uit de muur’. De route voert over het landgoed Kernhem en langs de Doesburgermolen. De routekaart is in Lunteren onder andere te koop bij de Readshop (Dorpsstraat 119) en bij Plattelandswinkel ’t Schuurtje (Hoge Valkseweg 35).
www.smaakfietsroutes.nl

5x
Knooppuntenroutes 5x

+ Fietsroute 254375: Rondje Veenendaal, 34km
+ Fietsroute 116008: Lunteren via Doesburger Achterveen en Engelaar, 37km
+ Fietsroute 119786: Lunteren, Harskamp en Barneveld, 49km
+ Fietsroute 343239: Lunteren Otterlo Wolfheze Renkum Bennekom, 54km
+ Fietsroute 343251: Lunteren Harskamp Hoederloo Otterlo, 57km
https://www.route.nl/routes?q=lunteren

Fietsennetwerk - 

8x
+ Fietsen tussen Lunteren, Harskamp en Otterlo (44 km)

Ontdek in slechts twee uurtjes het gebied tussen Lunteren en Otterlo. Van het Middelpunt van Nederland tot het Natuurgebied Planken Wambuis, je komt het allemaal tegen tijdens deze fietsroute. Voor wie van een mooi uitzicht houdt is deze route een feestje, je komt namelijk langs een uitkijktoren én een uitzichtpunt. Stap even van de fiets en geniet van al het moois dat je ziet. Natuurlijk krijg je ook een stukje geschiedenis mee. Zo kan je de Muur van Mussert in Lunteren bekijken. Tegenwoordig een rijksmonument, vroeger de omheining van een NSB terrein. Interessant, leerzaam en vooral ook erg mooi: een veelzijdige fietsroute!
www.fietsnetwerk.nl

4x
+ Biezondere fietsroute op de Veluwe (47 km)

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk rondje fietsen over de Veluwe! De bijzondere omgeving heeft genoeg te bieden voor een 'Biezondere fietsroute'. Ede heeft aan beide kanten van de heide een schaapskudde, een op de Ginkelse heide en een op de Eder hei. Fiets je hier in de lente, dan is het een ideale gelegenheid om kennis te maken met de nieuwste leden van de schaapskuddes. Stap voor het mooiste uitzicht over deze bijzondere omgeving en dieren af bij Uitzichtpunt Planken Wambuis of Uitkijktoren de Koepel.
Ga er lekker op uit met de fiets en geniet van de springende lammetjes, prachtige vergezichten en nog meer bijzonders...

www.fietsnetwerk.nl

1x
+ Boerenfietsroute in Gelderland (51 km)

Tijdens deze fietsroute ontdek je alles over het boerenleven in Gelderland. Zo fiets je door Barneveld, het 'centrum' van de pluimveeteelt. Midden in het dorp staat het Pluimveemuseum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van de pluimveehouders. Ook kun je onderweg Museumboerderij De Grote Glind bezoeken, hier ontdek je op unieke wijze hoe de boeren vroeger leefden.
De fietsroute brengt je door het platteland, langs één van de oudste molens van Nederland en een bijzonder kasteel. Onderweg kun je bij Boerderij Hoekelum lekker wat eten en drinken om even uit te rusten. Of stap in de klompen van de kaasboer en doe mee aan een workshop kaas of boter maken in de kaasmakerij op het erf. Verderop in Bennekom fiets je langs Landwinkel Buitenhorst. Stap eens binnen om van de verse thee, kruiden, zuivel of huisgemaakt banket te proeven.
Het boerenleven is hard werken, maar ook hard genieten van alles wat de natuur geeft. Beleef het tijdens deze fietsroute!
www.fietsnetwerk.nl

1x
+ Op het randje van de Veluwe  (40 km)

Of het middelpunt ook daadwerkelijk in Lunteren ligt is niet zeker, hier wordt namelijk al tientallen jaren over gediscussieerd. Er zijn verschillende onderbouwingen die bevestigen dat Lunteren wel het middelpunt van Nederland is. In het Luntersche Buurtbosch ligt sinds 1956 op de Lindeboomseberg een zwerfsteen met daarop de tekst 'Middelpunt van Nederland'. Op deze Lindeboomseberg kan je op de foto met de zwerfsteen, maar ook genieten van het uitzicht over Barneveld en de Gelderse Vallei.
Naast Lunteren fiets je ook door Barneveld, wellicht ken je deze plaats door de handel in pluimvee. Neem een kijkje in het Pluimveemuseum om erachter te komen hoe dit zo is gekomen. Het mooie Ede vergeten we ook niet, tijdens deze route ontdek je een hoop van het midden van Nederland!
www.fietsnetwerk.nl

1x
+ Fietsroute met vele hoogtepunten (66 km)

Deze mooie fietsroute brengt je langs prachtige plaatsen en beeldschone natuur. Om te beginnen in Barneveld, waar je langs het Schaffelaarse Bos fietst. Hier vind je Kasteel de Schaffelaar, dat dateert uit 1850. Via het centrum van Scherpenzeel fiets je richting Amerongen, dat vooral bekend is om het gelijknamige kasteel net ten zuiden van het dorp. Ook fiets je door prachtige bossen waar je kunt genieten van de stilte. Via de rand van Veenendaal kom je even later uit in Renswoude, waar het kasteel voor aanzien zorgt. Je komt ook door het gezellige dorpje Lunteren. Een afwisselende fietsroute met letterlijk vele hoogtepunten.
www.fietsnetwerk.nl

1x
+ Fietsroute langs den Olden Florus (57 km)

Voor het antwoord op de vraag wie of wat 'Den Ouden Florus' is moet je langs Terschuur fietsen. Maar dat is niet het enige afstapmoment tijdens deze route dat je kan verleiden tot afstappen. Wat dacht je van museum Nairac in Barneveld? Dankzij een burgemeester en zijn bode kun je hier nu veel te weten komen over de Veluwe van héél lang geleden. Bij het dorpje Woudenberg ligt het prachtige Landgoed Geerestein, een heerlijke plek om even te wandelen. Bij Lunteren bevind je je op het exacte middelpunt van Nederland. En die Oude Florus? Dat is de naam van de molen in Terschuur.
www.fietsnetwerk.nl

1x

+ Fietsroute door Utrecht en Gelderland (61 km)

Fiets dit rondje vol geschiedenis! Bij Leusden kom je namelijk de Asschatterkeerkade en de Museumbunker Grebbelinie tegen. Dit laatste afstapmoment is zeker een bezoekje waard. Het Duitse leger gebruikte deze bunker vroeger om de geallieerden tegen te houden. Tegenwoordig vind je in de bunker een klein museum. Een heel ander stukje geschiedenis vind je bij De Glind. Bekijk de oude dorpskerk en breng een bezoekje aan Museumboerderij De Grote Glind. Hier ontdek je hoe de boeren vroeger leefden. Welke landbouwwerktuigen gebruikten ze 100 jaar geleden en welk oorlogmateriaal werd er gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Stap van de fiets en ontdek het tijdens deze route!
www.fietsnetwerk.nl

5x
+ Fietsroute Europarce Otterlo De Wije Werelt  (37 km)

Europarcs Otterlo Wije Werelt is een perfecte locatie om deze fietsroute te beginnen en te eindigen. Tijdens deze route zie je verschillende natuurgebieden, uitzichtpunten en kom je langs esdorp Otterlo. Als je denkt aan de Veluwe dan denk je al snel aan de bossen, heide, zandverstuivingen en wild. Dit alles vind je in natuurgebied Planken Wambuis waar je doorheen fietst. Tussendoor kan je afstappen om over dit gebied heen te kijken op de uitkijktoren van Planken Wambuis. Bij het Luntersche Buurtbosch staat nog een uitkijktoren, namelijk De Koepel. Vanaf deze locatie kijk je over het bosgebied heen. Als je goed kijkt kan je zelfs de domtoren in Utrecht zien. Fiets je deze route in het voorjaar dan kan jij afstappen bij de Schaapskooi op de Ginkelse Hei, hier springen dan tientallen lammetjes in het rond. Waar wacht je nog op? Stap op de fiets!
www.fietsnetwerk.nl

MTB Lunteren 

5x
Mountainbikeroutes in & om Lunteren. Totaal 190,3 km.

Voor MTB'ers in het bijzonder geldt zeker:
• Fiets vroeg in de ochtend of later op de dag.
• Rijd behoudend, neem geen risico's en draag een helm.
• Geef elkaar de ruimte 1,5 meter = op de fiets 10 meter.
• Fiets solo.
• Leeg je neus niet.
• Bosperceel gesloten, ga daar dan niet rijden.

1x
MTB Lunteren 31,3 km en 453 hoogtemeters

GPS-track bestand beschikbaar. Startlocatie:
• MTB-Centrum Veluwe, Kattenbroekerweg 4, 6741GT Lunteren
• Hotel Belmont, Goorsteeg 66, 6718TB Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/lunteren

1x
+ MTB Ede 36,4 km en 227 hoogtemeters

GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie De Fietser, Akulaan 2, 6717XN Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ede


1x
+ MTB 17,5 km en 383 hoogtemeters
GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie: Otterlo Events, Mosselsepad 28, 6731 SM in Otterlo<br>
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/otterlo1x
+ MTB 100 km en 1007 hoogtemeters
GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie Parkeerplaats hoek Oude Arnhemseweg / Groenendaalseweg, 7361TW Beekbergen<br>
https://www.mtbroutes.nl/combi-routes/veluwe-100km


1x

+ MTB kinderroute 4,6 km en 63 hoogtemeters

GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie
• Restaurant Stam, Otterloseweg 40, 6718ZM Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ede-kinderroute
https://mtbzuidveluwe.nl/routes/

The Establishment of company
FIETS TREINTJE

Jong en oud in een fietstreintje.
Maak onderweg natuuropdrachten.

www.beeksehoeve.nl

Break the DVG technology
DUOFIETSEN

Samen met een vrijwilliger in de omgeving van Lunteren fietsen.

Op een duofiets zit je naast elkaar. De duofiets heeft elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. Als deelnemer kunt u meetrappen, als u dat wilt. Verder heeft de fiets een verstelbare zitting.

De fiets is heel wendbaar: met de twee achterwielen en één voorwiel kan de fiets om zijn eigen as draaien.

www.lunterenaktief.nl

Break the DVG technology
FIETSROUTE APP

Dankzij de Fietsnetwerk App is het fietsen van knooppuntroutes nóg eenvoudiger geworden. Je smartphone verandert in en routebegeleider die met je meefietst, zodat je altijd op de juiste route bent. Laat je leiden door het slimme kompas, dat onderweg meldt als er een afstapmoment in de buurt is.
www.fietsnetwerk.nl

 • Visit Veluwe
 • + 't Hek
 • + De Boer op
 • Happen & Trappen Lunterse Boer
 • Happen & Trappen Wormshoef
De actieve Veluwe recreant kan vanaf nu eenvoudig zijn route samenstellen op het routeportal routesopdeveluwe.nl. Dit geldt niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Op dit online portal zijn thematische routes, routeboekjes en praktische informatie te vinden en blijft de bezoeker op de hoogte van alle ontwikkelingen op route gebied, ook met betrekking tot routes voor mountainbikers en ruiters. Bekijk www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe

 • 40 km
 • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
 • x
 • Horeca onderweg: x
 • x
Fietsroute Eethuis 't Hek Begin met koffie en eindig met een heerlijke hamburgen bij 'Eethuis t Hek. Meulunterseweg 32

 • 40 km
 • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
 • x
 • Horeca onderweg: x
 • x
Hartje zomer valt er tijdens Fiets De Boer Op altijd veel te genieten. Niet alleen van de natuur, maar óók op de bedrijven die hun deur wagenwijd openzetten voor bezoekers. Soms kun je een kijkje nemen achter de staldeuren, soms valt er wat te proeven, soms is er een vragenquiz voor kinderen. Hou onze website in de gaten voor de juiste datum en het programma! www.fietsdeboerop.nl

 • 40 km
 • > Klik hier om de fietsroute te downloaden
 • x
 • Horeca onderweg: x
 • x
Een eeuwenoud landschap, oude ambachten en restaurants met stuk voor stuk een bijzonder verhaal. De historie viert op deze route hoogtij. Laat het verleden u smaken. Een eeuwenoud landschap, oude ambachten en restaurants met stuk voor stuk een bijzonder verhaal. Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen: Koffie en gebak bij Hotel De Werelt, Lunteren Voorgerecht bij De Lunterse Boer Soep bij De Vergulde Leeuw Hoofdgerecht bij Grand Café Hotel Kruller Nagerecht bij Bernardo’s IJssalon U bent meer dan welkom om een vorkje mee te prikken. Voor iedereen is er wat wils, u bent namelijk vrij op de Gelderse Vallei. www.lunterseboer.nl www.happenentrappen.nl/route/169
De met zorg uitgestippelde lekkerste fietstochten in Nederland, de zogeheten Hap & Trap routes, brengen je langs de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Lunteren. Onderweg rust en eet je bij een aantal leuke restaurants in de regio. De start is vanaf 10.00 uur bij Hotel & Eethuys De Wormshoef, Dorpsstraat 192 (0318-484241), met een kopje koffie en gebak. Bij de volgende locatie krijg je een lunch en bij de locatie daarna een voorgerecht. Vervolgens fiets je weer terug naar De Wormshoef voor het hoofdgerecht. Er zijn zes verschillende fietsroutes. www.wormshoef.nl www.happenentrappen.nl
VAN DONKELAAR TWEEWIELERS
Dorpsstraat 172, 6741 AR Lunteren  • 0318 - 483 149

www.henkvandonkelaar-tweewielers.nl

FLIER TWEEWIELERS

Dorpsstraat 31, 6741 AA Lunteren  • 0318 482 308

www.fliertweewielers.nl

FIETSVERHUUR LUNTEREN

Fietsen, elektrische fietsen, mountainbikes, bakfietsen, elektrische bakfietsen, e-choppers.

Het is mogelijk om op locatie te leveren.
Edeseweg 40, 6741 CR Lunteren • 06 - 5332 6110

www.fietsverhuurlunteren.nl

Bekijk ook de uitagenda > Fietsvierdaagse

In Lunteren zal dit jaar in juni de Avond Fiets 4-daagse worden gehouden. De routes zijn geschikt voor het hele gezin. Iedereen kan één dag mee fietsen, maar ook alle vier. De start vindt elke avond tussen zes en half acht plaats bij het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28. De afstand is 25 km.
Info: 06-50900164 of 0318-483858