Welkom bij Lunteren.nl

Fietsen in Lunteren

Fietsen?

In Lunteren kan je alle kanten uit!


Uitgestrekte bossen, eeuwenoude heidevelden en gezellige dorpjes (én restaurantjes) zorgen ervoor dat de Veluwe niet alleen de groense maar ook een van de populairste fietsregio’s van ons land is. Met in de Gelderse Vallei ook nog eens een van de weinige (laatste) actieve stuifzandgebieden van Europa. Elke fietstocht zou daarom moeten beginnen vanuit Lunteren!
- - -

Brocante fiets- en autoroute 2023...

Op de 1e zaterdag van de maanden juni, juli, augustus, september
 • Zaterdag 3 juni
 • Zaterdag 1 juli
 • Zaterdag 5 augustus
 • Zaterdag 2 septemberEr zijn 7 adressen in Lunteren-Barneveld-Terschuur met een zeer divers assortiment brocante, antiek, vintage, groen decoraties en aanverwante artikelen. Elk adres heeft zijn eigen uitstraling. Geen één adres is hetzelfde. Alle adressen zijn met de fiets te bereiken, deze route beschrijving is vooral gericht op fietsen. Met de auto kan men een navigatie systeem gebruiken met onderstaande adresgegevens.

Startpunt:
Parkeerterrein aan de Dingerlaan in Lunteren (voor het station langs en rechtsaf over het spoor). 

Men kan vanaf elk onderstaand adres starten met de fietsroute, maar hebben als uitgangspunt het gratis parkeerterrein aan de Dingerlaan bij het station Lunteren genomen. 
Lengte van de route is +/- 39 km. Laat de deelnemers weten dat u de brocantefietsroute fietst.

Routebeschrijving:
Parkeerplaats bij station Dingerlaan in Lunteren, Dingerlaan volgen eind RA, is Boslaan, eind RA dorpsstraat naast Flora bloemen,

 • Het Kerkerf Brocante – Curiosa – kringloop
  Dorpsstraat 35 Lunteren (geen deelname in juni)

  Uit Kerkerf RA Dorpsstraat vervolgen, gaat over in Edeseweg weg blijven volgen wordt Lunterseweg.
 • Snuffelschuur antiek -curiosa-brocante
  Lunterseweg 55 Lunteren Tel: 0644 829041

  Terug naar Lunterseweg LA, gaat over in Edeseweg wordt Dorpsstraat, met bocht mee wordt Klomperweg, 1e weg RA Julianastraat eind LA, Postweg volgen tot no 37.
 • Brocante & theetuin Mamaria Brocante & vintage
  Postweg 37 Lunteren Tel: 06-14828681

  Postweg oversteken Troelstra straat inrijden bij 4e straat LA, Vaarkamperengweg, RA de Savorin Lomanstraat einde is Berkhofweg
 • EFFE KIEKEN
  Berkhofweg 2A Lunteren Van alles wat Tel: 0318-572458

  Uit Effe Kieken LA, Dorpsstraat oversteken naar Mielweg helemaal uitrijden, LA Meulunterse Engweg, na de bocht 1e LA Molenweg, rechts aanhouden Goudsbergweg eind LA Hessenweg, kruising oversteken Hessenweg vervolgen naar Barneveld +/-4,5 km eind RA , Valkseweg oversteken RA, 1e weg LA Espeterweg , na 300 meter.
 • Espeterhoeve Eigentijdse trends in wonen, Theeschenkerij en Bloemenatelier De plantage Espeterweg 5 Barneveld Tel: 0342-424402 Navigatie: Vogelwikke 70 (reserveren voor de schenkerij is gewenst).
  Espeterweg vervolgen eind LA Barnseweg, rechts aanhouden dan via fietspad(na 100 meter) bij Drogendijk LA, na stoplicht 1e weg LA, Edisonstraat,
 • Kringloods Woord en Daad Vintage en curiosa
  Edisonstraat 7a Barneveld Tel: 0342 -701286 (geen deelname in augustus)

  (terug naar Lunterseweg RA, bij stoplicht LA, bij 2e stoplicht LA Gasthuisstraat, eind RA Schoutenstraat, 2e straat LA Kallenbroekerweg +/-5 km , RA Stoutenburgerweg, eind LA naar Hoevelakenseweg 177 (1,2 km)
 • D’ Ouwe Schuur Antiek – curiosa – Vintage
  Hoevelakenseweg 177 Terschuur Tel: 0627461259

  terug naar Stoutenburgerweg RA over viaduct na 500mtr LA, Kallenbroekerweg terug naar Barneveld eind RA Schoutenstraat, einde met de bocht mee naar Gasthuisstraat, bij stoplicht RA, Burg Kuntzelaan, bij Rotonde LA, Van Dompelaerstraat, bij rotonde RA , Lunterseweg, 3 x rotonde RD, Barneveldseweg, in Lunteren doorrijden tot bocht in Dorpsstraat LA, Nieuwe Erf RA, Oranjestraat uitrijden naar Dingerlaan. Weer terug bij het begin/eindpunt!

Namens alle deelnemers aan deze brocante route, dank voor uw bezoek en graag tot een volgende keer.

Voor aanvulling of opmerkingen mail naar Mamaria mklopper@planet.nl, tel bereikbaar op 06-4025 5080. Alle adressen geopend op 1e zaterdag v.d. maand (tenzij anders vermeld). Calamiteiten voorbehouden. 

Let op :
· Houdt u aan de verkeersregels en ga niet midden op de weg de route beschrijving lezen (wijk dan uit naar de berm of andere veilige plek).
· Deelnemen aan deze Brocante fietsroute is voor eigen risico.


Gevarieerde fietsentochten

op de Veluwe 

-
Kilometer
0%

14km - Nieuwe natuur - De Binnenveldse Hooilanden
De route laat zien wat er allemaal in het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden aan het gebeuren is. Na afgraven, waterbeheer, maaisel strooien en jaarlijks maaien en afvoeren, is de nieuwe natuur zich aan het ontwikkelen, maar heeft nog wel wat jaren nodig om te stabiliseren. Maar er is al veel te zien, hetgeen een indruk geeft hoe mooi het aan het worden is.
www.ivn.nl
Kilometers
0%

30km - De Smaakroute
De Smaakroute ‘Van kaas tot ei’ is een inspirerende route dwars door de omgeving tussen Ede en Lunteren. De route is circa 30 km lang en begint bij pannenkoekenboerderij Kernhem (Kernhemseweg 3, Ede). Wanner je deze route kiest, krijg je volop de kans te snuffelen in allerlei nostalgische boerderijen. Of trek een eitje ‘uit de muur’. De route voert over het landgoed Kernhem en langs de Doesburgermolen. De routekaart is in Lunteren onder andere te koop bij de Readshop (Dorpsstraat 119) en bij Plattelandswinkel ’t Schuurtje (Hoge Valkseweg 35).
www.smaakfietsroutes.nl
Kilometers
0%

31km - Langs de grote graanmolens en groene grenzen
Maak kennis met vier monumentale molens, een deel van de Grebbelinie en drie unieke natuurgebieden.
www.ivn.nl
Kilometers
0%

32km - Langs de forten
Deze route leidt u langs een aantal forten die onderdeel zijn van de Grebbelinie. Deze versterkingen zijn verbonden door dijkjes of kades. Daarnaast maakt u kennis met een erfenis uit het verleden en kunt u genieten van de natuur die rondom de Grebbelinie is ontstaan. Een deel van de route gaat over smalle paden en is niet verhard.
www.ivn.nl

32km- Fietsroute Eethuis 't Hek
Begin lekker met koffie en eindig met een heerlijke hamburger op de Meulunterseweg 32.
www.eethuisthek.nl - www.route.nl
Kilometers
0%

34km - Rondje Veenendaal
Fietsroute 254375
https://www.route.nl/routes?q=lunteren
Kilometers
0%

36km - Over Rug en Rijn
Nadat u de bosrijke Heuvelrug gepasseerd bent, steekt u bij Elst de Nederrijn over en rijdt u over de dijk met aan de ene kant uitzicht op de Betuwe en aan de andere kant de uiterwaarden van de rivier. Wanneer u bij Opheusden weer de pont neemt, fietst u langs de natuurgebieden de Blauwe Kamer en de Grebbeberg om vervolgens over een mooi fietspad langs de Grift de Gelderse Vallei in te rijden.
www.ivn.nl
Kilometers
0%

37km - Lunteren via Doesburger Achterveen en Engelaar
+ Fietsroute 116008
https://www.route.nl/routes?q=lunteren

37km - Europarce Otterlo - De Wijde Werelt
Europarcs Otterlo Wije Werelt is een perfecte locatie om deze fietsroute te beginnen en te eindigen. Tijdens deze route zie je verschillende natuurgebieden, uitzichtpunten en kom je langs esdorp Otterlo. Als je denkt aan de Veluwe dan denk je al snel aan de bossen, heide, zandverstuivingen en wild. Dit alles vind je in natuurgebied Planken Wambuis waar je doorheen fietst. Tussendoor kan je afstappen om over dit gebied heen te kijken op de uitkijktoren van Planken Wambuis. Bij het Luntersche Buurtbosch staat nog een uitkijktoren, namelijk De Koepel. Vanaf deze locatie kijk je over het bosgebied heen. Als je goed kijkt kan je zelfs de domtoren in Utrecht zien. Fiets je deze route in het voorjaar dan kan jij afstappen bij de Schaapskooi op de Ginkelse Hei, hier springen dan tientallen lammetjes in het rond. Waar wacht je nog op? Stap op de fiets!
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

40km - Bevrijdingsfietstocht
Deze fietsroute voert langs historische plekken waar zich tijdens de eerste dagen van operatie Market Garden (luchtlandingen) de Slag om de Ginkelse Heide voltrok. Die confrontatie was een onderdeel van de Slag om Arnhem.
De fietsroute is tijdens openingsuren verkrijgbaar in het militair-historisch informatiepunt op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede, dat tevens het startpunt is van de 15 km lange route. Startpunt: De Smederij, Verbindelaarsweg 100, Ede.
www.platformmhe.nl

40km - Op het randje van de Veluwe
Of het middelpunt ook daadwerkelijk in Lunteren ligt is niet zeker, hier wordt namelijk al tientallen jaren over gediscussieerd. Er zijn verschillende onderbouwingen die bevestigen dat Lunteren wel het middelpunt van Nederland is. In het Luntersche Buurtbosch ligt sinds 1956 op de Lindeboomseberg een zwerfsteen met daarop de tekst 'Middelpunt van Nederland'. Op deze Lindeboomseberg kan je op de foto met de zwerfsteen, maar ook genieten van het uitzicht over Barneveld en de Gelderse Vallei.
Naast Lunteren fiets je ook door Barneveld, wellicht ken je deze plaats door de handel in pluimvee. Neem een kijkje in het Pluimveemuseum om erachter te komen hoe dit zo is gekomen. Het mooie Ede vergeten we ook niet, tijdens deze route ontdek je een hoop van het midden van Nederland!
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

44km - Lunteren, Hrskamp en Otterlo
Ontdek in slechts twee uurtjes het gebied tussen Lunteren en Otterlo. Van het Middelpunt van Nederland tot het Natuurgebied Planken Wambuis, je komt het allemaal tegen tijdens deze fietsroute. Voor wie van een mooi uitzicht houdt is deze route een feestje, je komt namelijk langs een uitkijktoren én een uitzichtpunt. Stap even van de fiets en geniet van al het moois dat je ziet. Natuurlijk krijg je ook een stukje geschiedenis mee. Zo kan je de Muur van Mussert in Lunteren bekijken. Tegenwoordig een rijksmonument, vroeger de omheining van een NSB terrein. Interessant, leerzaam en vooral ook erg mooi: een veelzijdige fietsroute!
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

47km - Biezondere fietsroute op de Veluwe
Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk rondje fietsen over de Veluwe! De bijzondere omgeving heeft genoeg te bieden voor een 'Biezondere fietsroute'. Ede heeft aan beide kanten van de heide een schaapskudde, een op de Ginkelse heide en een op de Eder hei. Fiets je hier in de lente, dan is het een ideale gelegenheid om kennis te maken met de nieuwste leden van de schaapskuddes. Stap voor het mooiste uitzicht over deze bijzondere omgeving en dieren af bij Uitzichtpunt Planken Wambuis of Uitkijktoren de Koepel.
Ga er lekker op uit met de fiets en geniet van de springende lammetjes, prachtige vergezichten en nog meer bijzonders...
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

49km - Lunteren, Harskamp en barneveld
Fietsroute 119786
https://www.route.nl/routes?q=lunteren
Kilometers
0%

51km - Boerenfietsroute in gelderland
Tijdens deze fietsroute ontdek je alles over het boerenleven in Gelderland. Zo fiets je door Barneveld, het 'centrum' van de pluimveeteelt. Midden in het dorp staat het Pluimveemuseum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van de pluimveehouders. Ook kun je onderweg Museumboerderij De Grote Glind bezoeken, hier ontdek je op unieke wijze hoe de boeren vroeger leefden.
De fietsroute brengt je door het platteland, langs één van de oudste molens van Nederland en een bijzonder kasteel. Onderweg kun je bij Boerderij Hoekelum lekker wat eten en drinken om even uit te rusten. Of stap in de klompen van de kaasboer en doe mee aan een workshop kaas of boter maken in de kaasmakerij op het erf. Verderop in Bennekom fiets je langs Landwinkel Buitenhorst. Stap eens binnen om van de verse thee, kruiden, zuivel of huisgemaakt banket te proeven.
Het boerenleven is hard werken, maar ook hard genieten van alles wat de natuur geeft. Beleef het tijdens deze fietsroute!
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

52km - Fietsen langs adellijke huizen en rijkmonumenten
Deze fietsroute brengt je langs Woudenberg. Dit dorp is onder andere bekend van de Grebbelinie, een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie gebaseerd op inundatie (het opzettelijk onder water zetten van een gebied). In en om Woudenberg zijn veel rijksmonumenten te vinden. Je komt ook door Scherpenzeel. Alhoewel in de Tweede Wereldoorlog veel verwoestingen zijn aangericht, zijn in Scherpenzeel toch nog enkele monumentale panden te vinden. Naast de beschermde monumenten kent Scherpenzeel ook een aantal bomen met historische, landschappelijke of ecologische waarde. Het dorp De Glind staat ook wel bekend als 'Jeugddorp De Glind', omdat hier van oudsher uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen in een gezinshuis. In het dorp zijn verschillende (jeugd-)zorginstellingen actief, de Rudolphstichting beheert een groot deel van de gebouwen.
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

54km- Lunteren, Otterlo, Wolfheze, Renkum, Bennekom
Fietsroute 343239
https://www.route.nl/routes?q=lunteren
Kilometers
0%

56km - Happen en Trappen 
Een eeuwenoud landschap, oude ambachten en restaurants met stuk voor stuk een bijzonder verhaal. De historie viert op deze route hoogtij. Laat het verleden u smaken. Een eeuwenoud landschap, oude ambachten en restaurants met stuk voor stuk een bijzonder verhaal. Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen: Koffie en gebak bij Hotel De Werelt, Lunteren Voorgerecht bij De Lunterse Boer Soep bij De Vergulde Leeuw Hoofdgerecht bij Grand Café Hotel Kruller Nagerecht bij Bernardo’s IJssalon U bent meer dan welkom om een vorkje mee te prikken. Voor iedereen is er wat wils, u bent namelijk vrij op de Gelderse Vallei.
www.lunterseboer.nl - www.happenentrappen.nl

Kilometers
0%

57km - Lunteren, Harskamp, Hoenderloo, Otterlo
Fietsroute 343251
https://www.route.nl/routes?q=lunteren

57km - Langs den Olden Florus
Voor het antwoord op de vraag wie of wat 'Den Ouden Florus' is moet je langs Terschuur fietsen. Maar dat is niet het enige afstapmoment tijdens deze route dat je kan verleiden tot afstappen. Wat dacht je van museum Nairac in Barneveld? Dankzij een burgemeester en zijn bode kun je hier nu veel te weten komen over de Veluwe van héél lang geleden. Bij het dorpje Woudenberg ligt het prachtige Landgoed Geerestein, een heerlijke plek om even te wandelen. Bij Lunteren bevind je je op het exacte middelpunt van Nederland. En die Oude Florus? Dat is de naam van de molen in Terschuur.
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

61km - Door Utrecht en Gelderland
Fiets dit rondje vol geschiedenis! Bij Leusden kom je namelijk de Asschatterkeerkade en de Museumbunker Grebbelinie tegen. Dit laatste afstapmoment is zeker een bezoekje waard. Het Duitse leger gebruikte deze bunker vroeger om de geallieerden tegen te houden. Tegenwoordig vind je in de bunker een klein museum. Een heel ander stukje geschiedenis vind je bij De Glind. Bekijk de oude dorpskerk en breng een bezoekje aan Museumboerderij De Grote Glind. Hier ontdek je hoe de boeren vroeger leefden. Welke landbouwwerktuigen gebruikten ze 100 jaar geleden en welk oorlogmateriaal werd er gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Stap van de fiets en ontdek het tijdens deze route!
www.fietsnetwerk.nl
Kilometers
0%

66km - Fietsroute met vele hoogtepunten
Deze mooie fietsroute brengt je langs prachtige plaatsen en beeldschone natuur. Om te beginnen in Barneveld, waar je langs het Schaffelaarse Bos fietst. Hier vind je Kasteel de Schaffelaar, dat dateert uit 1850. Via het centrum van Scherpenzeel fiets je richting Amerongen, dat vooral bekend is om het gelijknamige kasteel net ten zuiden van het dorp. Ook fiets je door prachtige bossen waar je kunt genieten van de stilte. Via de rand van Veenendaal kom je even later uit in Renswoude, waar het kasteel voor aanzien zorgt. Je komt ook door het gezellige dorpje Lunteren. Een afwisselende fietsroute met letterlijk vele hoogtepunten. 
www.fietsnetwerk.nl
- - -

190 km aan Mountainbikerouten

Tips
• Fiets vroeg in de ochtend of later op de dag.
• Rijd behoudend, neem geen risico's en draag een helm.
• Geef elkaar de ruimte 1,5 meter = op de fiets 10 meter.
• Fiets solo.
• Leeg je neus niet.
• Bosperceel gesloten; ga daar dan niet rijden.
Kilometers
0%

4,6km - 63 hoogtemeters - MTB kinderroute
GPS-track bestand beschikbaar. Startlocatie Restaurant Stam, Otterloseweg 40, 6718ZM Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ede-kinderroute
https://mtbzuidveluwe.nl/routes/
Kilometers
0%

18km -383 hoogtemeters - MTBnatuur - De Binnenveldse Hooilanden
GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie: Otterlo Events, Mosselsepad 28, 6731 SM in Otterlo
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/otterlo
Kilometers
0%

31km - 453 hoogtemeters - MTB
GPS-track bestand beschikbaar. Startlocatie:
• MTB-Centrum Veluwe, Kattenbroekerweg 4, 6741GT Lunteren
• Hotel Belmont, Goorsteeg 66, 6718TB Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/lunteren
Kilometers
0%

36km - 227 hoogtemeters - MTB
GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie De Fietser, Akulaan 2, 6717XN Ede
https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ede
Kilometers
0%

100km - 1007 hoogtemeters - MTB
GPS-track bestand beschikbaar.
Startlocatie Parkeerplaats hoek Oude Arnhemseweg / Groenendaalseweg, 7361TW Beekbergen<br>
https://www.mtbroutes.nl/combi-routes/veluwe-100km
VAN DONKELAAR TWEEWIELERS
Dorpsstraat 172, 6741 AR Lunteren  • 0318 - 483 149

www.henkvandonkelaar-tweewielers.nl

FLIER TWEEWIELERS

Dorpsstraat 31, 6741 AA Lunteren  • 0318 482 308

www.fliertweewielers.nl

FIETSVERHUUR LUNTEREN

Fietsen, elektrische fietsen, mountainbikes, bakfietsen, elektrische bakfietsen, e-choppers.

Het is mogelijk om op locatie te leveren.
Edeseweg 40, 6741 CR Lunteren • 06 - 5332 6110

www.fietsverhuurlunteren.nl

+ Kunst langs de weg
Lunteren begint steeds meer op een kunstenaarsdorp te lijken. Op 15 plaatsen in het dorp én in het buitengebied staan bijna levensgrote schilderijen op panelen te wachten op geïnteresseerde voorbijgangers. Allemaal werk van lokale schilders uit vroeger jaren. Aan het buitengebied is een fietstocht gekoppeld.
Zowel de (wandel)folder als de fietsroute is gratis verkrijgbaar bij het startpunt: Museum Lunteren, Dorpsstraat 55.
www.museumlunteren.nl

+ Gelderse Vallei (55 km)
Afwisselende route; van rustige dorpen tot binnenstad van Amersfoort.
www.

+ Ontdek 'levend' stuifzandgebied Wekerom
Niet alleen in het Lunterse Buurtbos is fietsen een feest. Ook het Wekeromse Zand, een uniek ‘levend’ stuifzandgebied van 500 hectare groot, leent zich uitstekend voor een fietstocht. Oude grovedennenbossen, jongere naaldbomen, heide en bouwland met Keltische Velden waaieren geleidelijk uit vanuit de droge zandgronden. Een fascinerende tocht.
www.hetluntersebuurtbos.nl/fietsen


+ Hap & Trap
De met zorg uitgestippelde lekkerste fietstochten in Nederland, de zogeheten Hap & Trap routes, brengen je langs de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Lunteren. Onderweg rust en eet je bij een aantal leuke restaurants in de regio. De start is vanaf ongeveer 10.00 uur bij Hotel & Eethuys De Wormshoef, Dorpsstraat 192 (0318-484241), met een kopje koffie en gebak. Bij de volgende locatie krijg je een lunch en bij de locatie daarna een voorgerecht. Vervolgens fiets je weer terug naar De Wormshoef voor het hoofdgerecht. Er zijn verschillende fietsroutes.
www.dewormshoef.nl

+ Fietstreintje
Jong en oud in een fietstreintje. maak onderweg natuuropdrachten. 
https://www.beeksehoeve.nl/

+ DUOFIETSEN
Samen met een vrijwilliger in de omgeving van Lunteren fietsen. Op een duofiets zit je naast elkaar. De duofiets heeft elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. Als deelnemer kunt u meetrappen, als u dat wilt. Verder heeft de fiets een verstelbare zitting. De fiets is heel wendbaar: met de twee achterwielen en één voorwiel kan de fiets om zijn eigen as draaien.
https://lunterenaktief.nl/

+ FIETSROUTE APP
Dankzij de Fietsnetwerk App is het fietsen van knooppuntroutes nóg eenvoudiger geworden. Je smartphone verandert in en routebegeleider die met je meefietst, zodat je altijd op de juiste route bent. Laat je leiden door het slimme kompas, dat onderweg meldt als er een afstapmoment in de buurt is.
www.fietsnetwerk.nl

+ Bekijk ook de uitagenda > Fietsvierdaagse 
In Lunteren zal dit jaar in juni de Avond Fiets 4-daagse worden gehouden. De routes zijn geschikt voor het hele gezin. Iedereen kan één dag mee fietsen, maar ook alle vier. De start vindt elke avond tussen zes en half acht plaats bij het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28. De afstand is 25 km.
Info: 06-50900164 of 0318-483858