Welkom bij Lunteren.nl

Wonen in Lunteren...  (als een paar weken per jaar niet genoeg is).


.

.

.

.

In een paar minuten van het dorp naar het bos...Op Lunteren.nl
verzamelen we nuttige informatie


Elk jaar keken we even: is de domeinnaam lunteren.nl al in gebruik? De voormalige eigenaar had deze in 1996 gekocht, samen met alle andere plaatsnamen in Nederland. Een slimme zet. Gebruiken deed hij ze echter niet. Toen werd het december 2021 en konden we de domeinnaam kopen!

Wat is het doel van Lunteren.nl?
De bindende factor, die is er in Lunteren. Via buren, vrienden, kerkgenootschap, sport, maar zeker ook via vrijwilligerswerk. Menig Lunteraan zet zich al jaren onbezoldigd in voor ons mooie dorp. Geboren en getogen of als nieuwe inwoner. Er is genoeg te doen.


Maar waar vind je de benodigde informatie, zodat je een goede keuze kunt maken waar jij je voor in zou willen zetten? Op lunteren.nl verzamelen we nu alle bijzonderheden over ons dorp. Denk aan het Luntersche Buurtbosch, de Oud-Lunterse Dag, Museum Lunteren, Lunteren Aktief en ga zo maar door.
Om deze - en andere bekende en minder bekende - activiteiten te organiseren, zetten vele honderden dorpsgenoten zich met grote regelmaat in.

lunteren.nl is pas in gebruik en daardoor zeker nog niet compleet. Daar hebben we jullie hulp hard bij nodig. Graag ontvangen we aanvullingen via contact@lunteren.nl. 

Lunterse of Lunteraan?

Een Lunterse is geboren in Lunteren.
Een Lunteraan is een inwoner van Lunteren (maar is er niet geboren).

- Door & voor dorpsgenoten -


GELUKSINDEX inwoners

0%

Aan de hand van een zogeheten geluksindex is de gemeente Ede in 2019 uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich er bijzonder happy en dat is een opmerkelijk hoge score. Niet alleen de eigen persoonlijke omstandigheden bepaalden het geluksgevoel, grote invloed had ook de woonomgeving. Denk aan openbaar vervoer, voorzieningen en betaalbare woningen. Frappant is natuurlijk wel dat in middelgrote steden met een ‘plattelandskarakter’ de gelukkigste mensen te vinden zijn. In steden ‘in het groen’ dus. Zoals in Ede stad, dat samen met tien woondorpen (waaronder Lunteren) de gemeente Ede vormt. En hoeveel van de gemeentegrond bestaat uit groen? Maar liefst 90 procent!

Het woord ‘groen’ is gevallen. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: onderzoek van Universiteit Wageningen wijst uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons humeur en op onze gezondheid. Geen enkele dorpsgenoot in Lunteren zal nu spontaan van zijn stoel vallen. Je hoort ze denken: dat weten we al járen. Sla er Wegwies in Lunteren maar op na – zonder natuur geen tijdschrift, in elk geval veel minder pagina’s. In een natuurrijke omgeving - tijdens een boswandeling, bij het bespieden van heidekoeien, of ‘gewoon’ op een terrasje uitkijkend over de hei - is het echt prettiger je leven te overdenken dan op een kruispunt middenin een grote drukke stad.

Is een gelukkige inwoner van Lunteren dan iemand die zich dagelijks overgeeft aan het knuffelen van bomen? Dat nou niet. Het is ook niet nodig. De wetenschap heeft aangetoond dat alleen al het aanraken van bomen je concentratie ten goede komt, en eventuele hoofdpijn verlicht. In de buurt van een boom komen is eigenlijk al genoeg…

Maar de koek is nog niet op. Een jaar geleden heeft het Nederlandse publiek de Veluwe uitgeroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Sommige mensen hebben geluk, anderen overkomt het twee keer! Wie één keer in Lunteren is geweest, weet (bewust of onbewust) waarom al die fietsende, wandelende en paard rijdende vakantiegangers op dit stukje van de Veluwe hun voetstappen zetten. En misschien weten ze het niet maar vóelen ze het gewoon: groen is gezond.

Wij zijn blij ons dorp en de inspirerende natuur, onder de aandacht te kunnen brengen van al die tienduizenden toeristen die hier elk jaar hun vakantie komen vieren. Je zult als inwoner maar zoveel geluk hebben.


De Valleihopper - Reizen door de regio

Hebt u een Valleihopperpas via de gemeente (vanwege een beperking)? Dan kunt u maximaal 25 kilometer (enkele reis, via de kortste route) voor gereduceerd tarief met de Valleihopper reizen. Uitzondering hierop zijn een aantal speciaal aangewezen bestemmingen die net buiten de 25 kilometer grens vallen, bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ook hier kunt u naar toe reizen tegen gereduceerd tarief.
Reizen door met openbaar vervoer van deur tot deur, dat kan met de Valleihopper. De Valleihopper rijdt in Regio Foodvalley: gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Voor langere reizen dient u gebruik te maken van alternatief vervoer, bijvoorbeeld  Valys.

  • De Valleihopper is aanvullend openbaar vervoer, te gebruiken wanneer gewoon openbaar vervoer niet mogelijk is. De Valleihopper is voor inwoners van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.
  • Comfortabel en veilig (aangepast) vervoer voor wie dat vanwege een beperking nodig heeft.
  • Een uitkomst, voor iedereen die geen ander openbaar vervoer in de buurt heeft.

  • U kunt gebruik maken van de Valleihopper wanneer u vanwege een beperking niet met ander openbaar vervoer kunt reizen, of aangepast vervoer nodig hebt, of openbaar vervoer nodig hebt maar er geen ander openbaar vervoer beschikbaar is. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden die op de website na te lezen zijn.
    www.valleihopper.nl I 0900-5511 551