Welkom bij Lunteren.nl

Wonen in Lunteren... 

  (als een paar weken per jaar niet genoeg is).


.

.

.

.

In een paar minuten van het dorp naar het bos...


GELUKSINDEX inwoners

0%

Aan de hand van een zogeheten geluksindex is de gemeente Ede in 2019 uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich er bijzonder happy en dat is een opmerkelijk hoge score. Niet alleen de eigen persoonlijke omstandigheden bepaalden het geluksgevoel, grote invloed had ook de woonomgeving. Denk aan openbaar vervoer, voorzieningen en betaalbare woningen. Frappant is natuurlijk wel dat in middelgrote steden met een ‘plattelandskarakter’ de gelukkigste mensen te vinden zijn. In steden ‘in het groen’ dus. Zoals in Ede stad, dat samen met tien woondorpen (waaronder Lunteren) de gemeente Ede vormt. En hoeveel van de gemeentegrond bestaat uit groen? Maar liefst 90 procent!

Het woord ‘groen’ is gevallen. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: onderzoek van Universiteit Wageningen wijst uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons humeur en op onze gezondheid. Geen enkele dorpsgenoot in Lunteren zal nu spontaan van zijn stoel vallen. Je hoort ze denken: dat weten we al járen. Sla er Wegwies in Lunteren maar op na – zonder natuur geen tijdschrift, in elk geval veel minder pagina’s. In een natuurrijke omgeving - tijdens een boswandeling, bij het bespieden van heidekoeien, of ‘gewoon’ op een terrasje uitkijkend over de hei - is het echt prettiger je leven te overdenken dan op een kruispunt middenin een grote drukke stad.

Is een gelukkige inwoner van Lunteren dan iemand die zich dagelijks overgeeft aan het knuffelen van bomen? Dat nou niet. Het is ook niet nodig. De wetenschap heeft aangetoond dat alleen al het aanraken van bomen je concentratie ten goede komt, en eventuele hoofdpijn verlicht. In de buurt van een boom komen is eigenlijk al genoeg…

Maar de koek is nog niet op. Een jaar geleden heeft het Nederlandse publiek de Veluwe uitgeroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Sommige mensen hebben geluk, anderen overkomt het twee keer! Wie één keer in Lunteren is geweest, weet (bewust of onbewust) waarom al die fietsende, wandelende en paard rijdende vakantiegangers op dit stukje van de Veluwe hun voetstappen zetten. En misschien weten ze het niet maar vóelen ze het gewoon: groen is gezond.

Wij zijn blij ons dorp en de inspirerende natuur, onder de aandacht te kunnen brengen van al die tienduizenden toeristen die hier elk jaar hun vakantie komen vieren. Je zult als inwoner maar zoveel geluk hebben. 


Lunterse

of Lunteraan?

.

.

PETTEN  


In Lunteren of buitengebied geboren .....
Praktisch opgeleid .....
Werkt vooral met de handen .....
Spreekt Lunterse taol .....
Eet tussen de middag warm .....
Niet of hoogstens eens per jaar op vakantie .....
Loopt veel op klompen .....
Voetbal, paarden of brommers (kieken) .....
Houtkachel om te verwarmen .....
Hakt zelf het hout .....
Bijbelse tekst of decoratief bord aan de muur .....
Heeft een moestuin .....
Onderhoudt zijn tuin zelf .....
Doet de meeste klusjes zelf .....
Nederlandstalige muziek .....
Gewoon praten .....
Bier .....
Oud Lunterse Dag .....
Tegenover het museum .....
Hoi of [heuj] .....

  HOEDEN


..... Buiten Lunteren geboren
..... Theoretisch opgeleid
..... Werkt vooral met het hoofd
..... Spreek AN of wat daar op lijkt
..... Eet ’s avonds warm
..... Vaker per jaar op vakantie
..... Loopt op schoenen
..... Tennis, hockey of golf
..... Houtkachel of open haard voor de sfeer
..... Koopt gekloofd en gedroogd hout
..... Heeft minimaal één kunstwerk in huis
..... Heeft geen moestuin
..... Heeft een tuinman
..... Huurt overal iemand voor in
..... Klassieke muziek
..... Moeilijk lullen
..... Wijn
..... Atelierroute
..... Bezoekt menig expositie van het museum
..... Goedemorgen/-middag/-avond

Per vinkje krijg je 5 punten