Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


Vanuit Lunteren door de landerijen fietsend kom je leuke bezienswaardigheden tegen...

Jeugddorp De Glind is een gewoon, klein, open en groen dorpje. Er wonen ruim 600 mensen. Bijzonder is dat achter 1 van de 6 voordeuren een gezinshuis zit. De dorpsgemeenschap is geheel gericht op hulp aan kinderen.
_______________________________

MELISSENPAD VAN APPIE
Oude graansilo’s, een leeg verfblik, oude boerenwerktuigen en een paardenkar. Naar de schroot ermee, zouden veel mensen denken. Voor kunstenaar Appie Melissen is daar echter geen denken aan. In De Glind, om de hoek bij de Walderveense molen, werkt hij al vele jaren aan zijn boerenkunst die hij sinds 2000 tentoonstelt langs een zelfaangelegd wandelpad. Op die manier wil hij mensen warmte, liefde en plezier geven. Op de looproute staan de duurzame creaties, want bij alles wat hij maakt gebruikt Appie afgedankte materialen. En sinds kort kan elke bezoeker er ook terecht in zijn ‘veldbibliotheek’.
Helweg 18 of Postweg 25, De Glind
www.glind.nl
_______________________________

MUSEUMBOERDERIJ DE GROTE GLIND
100 jaar geschiedenis van het boerenleven.
Prachtig gelegen tussen de landerijen van Barneveld en Scherpenzeel nodigt museumboerderij De Grote Glind uit voor een ontspannend dagje uit. De museumboerderij geeft u een unieke inkijk in de historie van onder andere het boerenleven. In het boerderijmuseum zijn bijvoorbeeld landbouwwerktuigen van 100 jaar geleden te zien.
Diverse periodes uit de Nederlandse geschiedenis komen tot leven in de unieke museumboerderij. Denk aan de jaren zestig, met grote veranderingen op het gebied van muziek en kleding. Of de Tweede Wereldoorlog. Het boerderijmuseum heeft een afdeling met oorlogsmateriaal, waaronder een Willy jeep die is gebruikt tijdens Market Garden.
Open mei t/m september Do t/m za 10.00-16.30 uur
De Grote Glind, Scherpenzeelseweg 158, Barneveld
www.degroteglind.nl
_______________________________

WALDERVEENSE MOLEN
De Walderveense molen staat aan de Renswoudsestraatweg in de buurtschap Walderveen in Lunteren, tussen Barneveld en Renswoude in de provincie Gelderland. Het is een in 1895 door de molenmaker Wijnveen uit Voorthuizen gebouwde stenen windmolen, eerder stond er een standerdmolen. die wordt gebruikt voor het malen van graan, zoals gerst, rogge, maïs en tarwe voor veevoer. Op de molen is een koekenbreker en een zakkenlift aanwezig.
De molen is ingericht als boerengemaal wat onder andere blijkt uit de trap van de maal- naar de steenzolder, die tussen de twee maalkoppels staat en de maalbakken die vlak bij het luiluik uitkomen. Op een boerengemaal werden vaak kleine partijtjes gemalen waarbij de boer wachtte tot het graan gemalen was en het meel dan meteen meenam. Op het ene maalkoppel werd het graan gebroken en op het andere werd het gebroken graan vermalen tot meel.
Renswoudsestraatweg, Lunteren
www.wikipedia.org
_______________________________

PLUKTUIN TRES JOLIE
Met de activiteiten in de tuin wil Tres Jolie de beleving van de natuur versterken. Zo ontmoet je niet alleen de tuin in haar steeds verschillende en verrassende verschijningen, maar kun je ook jezelf ontmoeten.
+ Zelfplukdagen, werkzaterdagen, belevingspad, theetuin Meditatieve ontmoetingsmomenten
+ Seizoensfeesten zoals midzomerfeest en oogstfeest.
+ Workshops met als belangrijkste thema de natuur als middel van bewustwording
+ Culturele activiteiten zoals verhalen vertellen en schilderen
Très Jolie, Boshuisweg (achter het zwembad), De Glind
www.tresjoliefruittuin.nl
_______________________________

GLINSTERTUIN
Een kleinschalige kwekerij en pluktuin en mooie locatie voor een (educatief) uitje, picknick, cursus of workshop.
Boshuisweg, De Glind
www.glinstertuin.nl
_______________________________

SCHATEILAND DE GLIND
Naast de kinderboerderij is een grote speelvijver (geen zwemwater) met daarin twee eilanden die bereikbaar zijn via een kabelbaantje of pondje. Een speelplek waar nat en vies worden nog gewoon kan. Ook is er een uitkijktoren.
Rudolphlaan, De Glind
Klik hier voor meer informatie
_______________________________

HOEVE GROOT ZANDBRINK
Vanaf De Glind nog drie kilometer fietsen en je arriveert bij Hoeve Groot Zandbrink. Het is een monumentale boerderij op een unieke locatie, midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie.
Groot Zandbrink ligt op een centrale plek tussen de Utrechtse heuvelrug en de Gelderse vallei waar diverse wandel- en fietsroutes lopen en samenkomen. Dit maakt Groot Zandbrink tot een Toeristisch Overstap Punt. Een oplaadpunt voor elektrische fietsen is beschikbaar.
Op Groot Zandbrink kun je genieten van een hapje en drankje in het Theehuis. Daarnaast is er een Deel en buitenruimtes (bij mooi weer).
Het theehuis is vanaf 1 april open van 13.00 tot 17.00 uur.
Van 1 januari tot 1 april 2023 op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00-16.00uur. ============ Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op een unieke locatie. Midden in het agrarisch landschap en met een rijke historie. De boerderij heeft een bestemming als groen activiteitencentrum. Het accent ligt op recreatie en educatie. Groot Zandbrink ligt op een centrale plek tussen de Utrechtse heuvelrug en de Gelderse vallei waar diverse wandel- en fietsroutes lopen en samenkomen. Op Groot Zandbrink vindt u het Theehuis waar u kunt genieten van een hapje en drankje in een rustieke sfeer. Daarnaast hebben we een Deel en buitenruimtes (bij mooi weer) waar bijeenkomsten en vergaderingen mogelijk zijn
Postweg 2, De Glind
www.valleihorstee.nl/groot-zandbrink