Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

MUSEUM LUNTEREN
Kijk in de Uitagenda welke expositie wordt tentoongesteld.
+ Lees over de bijzondere geschiedenis van Lunteren, over Hessenwegen, het verhaal over enkele markante personen in Lunteren, zoals natuurvorser prof. Hugo de Vries, de Lunterse graficus en kunstenaar Thijs Mauve. Over de geschiedenis van de samensmelting van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk. Met een special over Tweede Wereldoorlog, zoals de Muur van Mussert en de NSB, verzet en bevrijding.
+ BEZOEKERSCENTRUM 'DE GOUDSBERG' Beluistere de verhalen over de markante Lunterse notaris Van den Ham, de kinderkolonie ’Naar buiten' en de IJstijd met als blikvanger het Mammoetjong.
+ KUNST KIJKEN IN GALERIE GOUDSBERG
Moderne hedendaagse kunst in Galerie Goudsberg en unieke collecties van de Veluwe impressionist M.J.Nefkens met zijn tijdsgenoten in de Schatzaal. Kijk in de Uitagenda voor de exposities.
MUSEUM LUNTEREN, Dorpsstraat 55
www.museumlunteren.nl
_______________________________

UITKIJKTOREN DE KOEPEL
Rondom de Koepel is het prettig toeven. Picknicktafels staan uitnodigend voor u klaar. Het beheerdersechtpaar van de uitkijktoren begroet u hartelijk en nodigt u zeker uit voor een bezoek aan dit mooie rijksmonument. Zij vertellen u graag over de bijzondere ontstaansgeschiedenis en brengen u op de hoogte van de actuele activiteiten en evenementen.
Op de derde verdieping van de uitkijktoren heeft Museum Lunteren een permanente tentoonstelling 'Hoog van de Toren' ingericht. Naast de Koepel bevind zicht een pleisterplaats. Een fraai terras waar een kopje koffie of thee met een lekkere koek kan worden gekocht. Ook is er wifi. ============= Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is dagelijks (behalve op maandag) te bezichtigen
Beklim de toren en geniet van het uitzicht
Permanente tentoonstelling op de 3e etage ‘Hoog van de toren’ Binnen expositie van leerlingen van Atelier Bouwsema.
Buiten expositie door Kunstlijn Lunteren. 13.00-17.00 uur
De Koepel, Boslaan 90
www.buurtbosch.nl
_______________________________

KLOOTSCHIETEN
In het Lunterse Buurtbos. Parcours van 2 km (speel duur circa 2 uur).
Bosbad, Boslaan 91
www.bosbadlunteren.nl
_______________________________

MOLEN DE HOOP
De windkorenmolen De Hoop staat aan de Dorpsstraat in Lunteren. Het is een achtkante grondzeiler, gedekt met riet, bouwjaar 1855 met een vlucht van 24,00 meter.
Molen De Hoop, Spoorwiel 5
www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=245
_______________________________

MUUR VAN MUSSERT
De in 1938 gebouwde 'Muur van Mussert' werd 150 meter lang en tien meter hoog. Bij de muur werden zes grote bijeenkomsten gehouden, "Hagespraken", waar maximaal per keer zo'n 20.000 NSB'ers bij aanwezig waren. De NSB deed echter voorkomen - door foto's te manipuleren - dat het er 50.000 tot 70.000 waren. Gedurende de jaren 1938-1941 werd er gebouwd, maar vermoedelijk is het complex niet geheel gerealiseerd zoals de oorspronkelijke bedoeling was. De oorlogsomstandigheden en gebrek aan financiën hebben voltooiing verhinderd. Dat kwam vooral door het door de Duitsers ingestelde verbod op massabijeenkomsten van politieke partijen en de schaarser wordende benzine.
Muur van Mussert, Hessenweg 85, Lunteren
middelpuntvannederland.nl/
_______________________________

RIJKSMONUMENTEN
De geschiedenis staat niet alleen in de boeken. In steden & dorpen staan overal historische gebouwen. Onder en boven de grond liggen sporen uit een ver verleden. Er zijn 34 locaties te vinden op Wikipedia.
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Lunteren
_______________________________

PINETUM
Het pinetum de Dennenhorst is een naaldbomen bostuin van circa 6 hectare in Lunteren. Het is bijzonder omdat er veel grote en bijzondere coniferen in een natuurlijke omgeving staan: Mooie doorkijkjes met combinaties van verschillende groeivormen en schakeringen groen: Het zal uw kijk op coniferen voorgoed veranderen.
De ingang van het pinetum bevindt zich achter hotel/restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, Lunteren. Volg de groene paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de zwembadzijde langs de Lunterse Boer. Via de smalle doorgang naast het restaurant komt u bij de ingang.
Vrije wandeling op de paden is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn echter niet toegestaan in het verband met de aanwezigheid van schapen.
Pinetum De Dennenhorst, Boslaan 87
www.pinetum.eu
_______________________________

Luntersche Buurtbosch
Het bos heeft een oppervlakte van ruim 150 hectare.
In 1889 startte de aanplant. Het werk werd uitsluitend in de wintertijd uitgevoerd. Min of meer als sociaal plan van de oude Notaris om de dan werkloze bevolking tegen een zekere vergoeding te helpen. Wekelijks ging Van den Ham in zijn rijtuig, geleid door zijn koetsier en tuinman Jacob Groeneveld op inspectie. De eerste Koepel, diende hem als rustplek. Van den Ham zelf maakte het ontwerp van het buurtplantsoen, dat de vorm moest krijgen van een boom met bladen. Een ontwerp dat nu zelfs de status van rijksmonument heeft verkregen.
In 1912 heeft notaris Van den Ham het bos geschonken aan de inwoners van Lunteren om te genieten van dit mooie stukje natuur. Het Buurtbosch is dus van en voor de inwoners van Lunteren. De Stichting is aangesteld om het bos te beheren en te bewaren voor de huidige en toekomstige generaties. De Stichting bepaalt wat wel en niet kan en mag in het bos.
Boslaan, Lunteren
buurtbosch.nl/
_______________________________

Galerie Goudsberg
Galerie Goudsberg in Museum Lunteren, Dorpsstraat 55
www.museumlunteren.nl
_______________________________

HESSENHUT
Op het mooie uitzichtpunt bovenop de Goudsberg heeft lang een oude, eenvoudige houten Hessenhut gestaan. Een soort pleisterplaats langs de Hessenweg waarover eeuwenlang zwaar beladen Hessenwagens reden. In 2015 is een nieuwe Hessenhut gebouwd. In het moderne ontwerp komen de elementen van de Hessenweg en de wielen van de hessenwagen terug. Een heerlijke plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht over de Gelderse Vallei helemaal tot aan Nijkerk. Het silhouet van de kerktoren in Barneveld is duidelijk te zien. Het is één van de meest idyllische plekjes in de gemeente Ede. De akker met bloeiende lupines in de zomer bovenop de Goudsberg en het stuk bos daaromheen zijn eigendom van Stichting Het Luntersche Buurtbosch.
https://middelpuntvannederland.nl/
Hessenhut, Hessenweg 85
_______________________________

BERENKLAUWENBOS
In de voormalige zandafgraving van de Goudsberg staan honderden berenklauwen te pronken in het zonlicht. Deze enorme plantentuin beslaat – naar schatting – alles bij elkaar zo’n vier hectare. Deze reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een wilde plant, die tot de schermbloemenfamilie, behoort en enkele meters hoog kan worden en hij heeft een aantal gevaarlijke eigenschappen. Contact met het sap van de plant kan – in combinatie met zonlicht – blaren op de huid veroorzaken. Dus in het mooie gezicht, oftewel deze schitterende aanblik van zoveel berenklauwen, schuilt ook een gevaar!
Berenklauwenbos, t.o. Hessenweg 85, Lunteren
middelpuntvannederland.nl/
_______________________________

PINETUM DE DENNENHORST
Het Pinetum de Dennenhorst is een bijzonder naaldbomenbos met een enorme verscheidenheid aan stammen, grootte, vorm, kleur, naalden en kegels. Je vindt er meer dan 500 verschillende naaldbomen zoals de grove den, de dikste edele zilverspar van Nederland, de Japanse en de Spaanse zilverspar, een 35 meter hoge mammoetboom (kan nog véél hoger worden) en de wierookceder.
Pinetum De Dennenhorst (achter Lunterse Boer, Boslaan 87)
pinetum.eu/
_______________________________

GEOCACHING
Notaris bank, dichtbij het Middelpunt van Nederland. Toegang van zonsopgang tot zonsondergang, wandelen en fietsen op de paden. Honden aangelijnd alstublieft. Caches uit de reeks Middelpunt zijn: Het Luntersche Buurtbosch, De Koepel, De Hessenhut, De Germaanse Put, IJzertijd Boerderij. Deze zijn uiteraard ook te combineren tot één of afwisselende wandelingen.
www.geocaching.com
_______________________________

ZWEMMEN IN EEN BOSBAD
Al 82 jaar een familiebad met grote zonneweide, midden in de Lunterse bossen. Het peuterbad is geheel geverfd, de olifant staat er weer lachend bij en knipoogt naar iedere bezoeker. De paddenstoel is ook weer fris en met witte stippen.
Het is één van de mooiste zwembaden van ons land. Het water wordt direct uit de Veluwse bodem opgepompt en is voor een zwembad buitengewoon zacht. In het Bosbad zul je dan ook nauwelijks een chloorlucht ruiken. Al vele jaren krijgt Bosbad Lunteren uitstekende beoordelingen van de provincie Gelderland. Hoe streng ze ook zijn, jaar op jaar is hun oordeel “uitstekend”.
Mei t/m augustus.
Bosbad, Boslaan 91
www.bosbadlunteren.nl
_______________________________

MIDGETGOLF
Restaurant De Goudsberg ligt op een van de mooiste plekjes van de Gelderse Vallei. Je kunt er onder andere een spannend partijtje midgetgolf (18 holes) spelen. Loop daarna even naar de overkant van de weg. Vanuit de Hessenhut heb je een prachtig uitzicht over de landerijen.
Restaurant de Goudsberg, Hessenweg 85
restaurantdegoudsberg.nl/
_______________________________

MIDGETGOLF, VOLLEYBAL
Bij dit mooi gelegen hotel kun je midgetgolfen. Wil je een volleybalveld huren, dan moet je vooraf reserveren.
50l50 Belmont, Goorsteeg 66
www.5050-belmont.nl/
_______________________________

HET UILENBOS
Pannenkoekenhuis met speeltuin en kinderboerderij
Midden in de Lunterse bossen ligt Het Uilenbos. Generaties lang wordt er al gespeeld bij het familierestaurant dat sinds de jaren 50 een speeltuin heeft. Opa’s en oma’s die er zelf nog hebben gespeeld, komen er nu met hun kleinkinderen. Kinderen kunnen met een skelter rondrijden op het Uilenboscircuit, spelen met water en springen. Het Uilenbos krijgt zelfs een indoor speeltuin. Ben je dol op dieren, dan moet je er een kijkje komen nemen; in de kinderboerderij grazen pony’s, schapen en herten. In de vijver dobberen eenden en zwanen en overal lopen kippen. En in het Pannenkoekenhuis hebben ze lekkere…
Uilenbos, Beukenlaan 11, Lunteren
www.uilenbos.nl/
_______________________________

OERHOLLANDS KEGELEN
Wist je dat kegelen één van de oudste sporten in ons land is? Uit archieven blijkt dat het spel al in de twaalfde eeuw werd beoefend. In de kelderzaal van Floor kan iedereen op een van de vier volautomatische kegelbanen zijn kunsten vertonen. Een computer houdt de score bij.
Floor, Dorpsstraat 36, Lunteren
www.partycentrumfloor.nl/
_______________________________

BIBLIOTHEEK
Open ma t/m vr. + VOORLEESTIJD & KNUTSELEN elke vrijdag 15.30-16.30 uur
Kinderen van 3 t/m 8 jaar
Bibliotheek, Dorpsstraat 28
_______________________________

Nieuwe Heuvel - Paardenshows
_______________________________

TIJDLIJNTRAP
In de voormalige zandgroeve boven op de Goudsberg bij Lunteren is een driedimensionale tijdlijn. Langs een 15 meter hoge en bijna 100 meter lange trap van cortenstaal staan figuren die elk een periode in de geschiedenis vertegenwoordigen. De aanleg van de trap is opgezet om de archeologische en cultuurhistorische bijzonderheden van de Goudsberg en omgeving meer onder de aandacht te brengen. De tijdlijntrap maakt het hoogteverschil beter zichtbaar. Een wandelpad verbindt zandgroeve en trap met het „Middelpunt van Nederland”, dat vorig jaar al meer accent kreeg.
Naast de trap staan:
• een sabeltandtijger (beeld van het pleistoceen)
• een rendier (verwijzend naar het holoceen, de tijd van jagers en verzamelaars)
• een rund (symbool voor de eerste boeren in de late steentijd)
• een middeleeuwse ridder (de tijd van de adel en de dorpelingen)
• een man met een kruiwagen (als herinnering aan de grindwinning in de zandgroeve)
Tijdlijntrap, t.o. Hessenweg 85, Lunteren
middelpuntvannederland.nl/
_______________________________

ZANDGROEVE
Boven op de Goudsberg ligt de Grote Zandgroeve. De circa 42 ha grote zandafgraving is ongeveer 20 meter diep en diende jarenlang als winplaats voor ‘bodemspecie’: zand voor wegaanleg en huizenbouw. In het middengedeelte van het terrein werd in het verleden grof vuil en tuinafval gestort. In de zandafgraving ontwikkelde zich een rijke, veelsoortige vegetatie. Bijzonder is het ‘woud van de berenklauw’. Het gebied wordt veel gebruikt door mountainbikers en ruiters. Bij sneeuwval is de jeugd van Lunteren in de kuil te vinden. Mooiere hellingen om er met een sleetje vanaf te glijden zijn er in de hele omgeving niet te vinden.
Zandgroeve, Vlakbij Hessenweg 85
middelpuntvannederland.nl/
_______________________________

MIDDELPUNT VAN NEDERLAND
Omstreeks 1950 hebben ‘deskundigen’ uitgerekend dat het geografisch middelpunt van Nederland boven op de Goudsberg ligt. Inwoners van Lunteren hebben die plek toen gemarkeerd met drie grote zwerfkeien. In 2016 wordt deze plek heringericht. Er wordt een nieuw landschapsobject gemaakt. Grote ronde cirkels van onverwoestbaar cortenstaal accentueren het middelpunt. Met in de middelste cirkel de drie grote zwerfkeien. Dichtbij die plek staat de notarisbank, waar vandaan je een doorkijkje hebt naar de Lunterse Eng.
Middelpunt van Nederland, t.o. Hessenweg 85, Lunteren
middelpuntvannederland.nl/
_______________________________

KERKERF
Kringloopwinkel
Dinsdag t/m vrijdag van 13:30-16:30 uur en op zaterdag van 10:00-16:30 uur.
Dorpsstraat 35, Lunteren
www.hervormdlunteren.nl/t-kerkerf
_______________________________

HABBEKRATS
Kringloopwinkel
Maandag van 13:00-16:30 uur. Dinsdag t/m vrijdag van 10:00-16:30 uur
Tel. 06-3068 9107
Dorpsstraat 193, Lunteren
nachamu.org/winkels/
_______________________________

BROCANTE IMMINKHUIZEN
Alleen open op afspraak. Bel 06-1596 8410 of 06-2736 5129
info@imminkhof-brocante.nl
Vijfsprongweg 50, Lunteren
www.imminkhof-brocante.nl
_______________________________

REHOBOTH
Kringloopwinkel
Za 09:00-12:00 uur
Tel. 06-2240 4807
Meulunterseweg 85 Lunteren
_______________________________

BROCANTE MAMARIA
Open zaterdag van 11.00-16.00 uur of op afspraak
Tel. 06-1482 8681
Brocante Mamaria, Postweg 37, Lunteren
_______________________________

WESTHOFFHUIS & DE SCHAKEL
Elke week:
Bridgen, Biljarten, Tafeltennissen, Porselein schilderen, Boetseren, Westhoffkoor, Spelletjesmiddagen, Yoga, Koersballen, Creatief, EHBO, Linedancen, Dansles voor kinderen, Kinderkoor, Wandeluitdaging
Westhoffhuis, Dorpsstraat 28
De Schakel, Schaepmansstraat 58
www.lunterenaktief.nl