Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

GREBBELINIE
De waterlinie vormde een belangrijke schakel in de landsverdediging vanaf de Tachtigjarige Oorlog. In de tentoonstelling wordt zichtbaar hoe de linie zich in de loop van 400 jaar heeft ontwikkeld.
- Expositie Het verhaal van de Grebbelinie
- Wandelen over Fort aan de Buursteeg
- Heinz' speurtocht
- Het Sodatenpad
- Wisselexpositie Tweede Wereldoorlog in Leusden.
Grebbelinie, Buursteeg 2, Renswoude
www.grebbelinie.nl
_______________________________

MUSEUM VEENENDAAL
Duik in de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal en ontdek op welke manier het Veense verleden bepalend is voor de dag van vandaag. Stadsmuseum Veenendaal maakt de geschiedenis zichtbaar en tastbaar. Met moderne verhalen en technieken verbindt het museum verleden, heden en toekomst. Van de oude turfaak, via de wol- en sigarenfabrieken naar het nu.
Museum Veenendaal, Kees Stipplein 76, Veenendaal
www.museumveenendaal.nl
_______________________________

Aquariumspeciaalzaak
Alles voor zout- en zoetwateraquaria. Visser, planten, koralen, aquaria inrichting en techniek.
Dorpsstraat 17, Renswoude
www.oceanandlake.nl
_______________________________

JAN HILGERS MONUMENT
Jan Hilgers monument stelt een twee meter hoge vliegtuigvleugel voor. Het monument is opgericht ter gedachtenis aan de historische vlucht van Jan Willem Eduard Leendert Hilgers op 29 juli 1910. Het staat sinds 22 oktober 1955 aan de Zonneoordlaan. De tekst op het monument luidt: Ter herinnering aan de eerste motorvlucht van een Nederlander boven Nederland door J.W.E.L. Hilgers op 29 juli 1910.
Zonneoordlaan, Ede
www.europeana.eu
_______________________________

FORT AAN DE BUURSTEEG
Wandeling langs aarden wallen, grachten, betonnen kazematten en bunkers. Onderweg wordt u verteld hoe de Nederlandse verdedigers zich voorbereidden op de naderende oorlog, wat er gebeurde in mei 1940 en hoe het Duitse leger bezit nam van het fort.
Buursteeg 2, Renswoude
www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl
_______________________________

DE HEIDEBROUWERIJ, AMBACHTELIJK BIERBROUWEN
In 2012 is De Heidebrouwerij gestart in de manschappenkeuken op het voormalig kazerneterrein Maurits-Noord in Ede. Bij de opening werd de voormalige keuken ingericht als een brouwerij met een proeflokaal. Het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier was natuurlijk de leidraad. Met als doel elk bier een regionaal karakter mee te geven door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning en door het gebruik van bijvoorbeeld in de regio verbouwde gerst en/of hop. Inmiddels is De Heidebrouwerij gegroeid tot een sterke regionale speler met landelijke dekking en een internationale klantenkring. De vraag is ondertussen zo ontzettend gegroeid, jaar in jaar uit, dat de productie van onze ambachtelijke bieren over verschillende locaties verspreid is.
Zelf een bier brouwen? En voorzien van eigen etiket? Dat kan onder begeleiding van de Brouwmeester ga je tijdens een 3 uur durende workshop ingewijd worden in de wereld van het brouwen.
Ervaar hoe het is om dit eeuwenoude ambacht uit te oefenen. Je werk met natuurlijke ingrediënten en na de workshop ben je helemaal vertrouwd met termen als maisschema’s, gisten en lagertanks. Als afsluiting kun je na 8 weken 10 flessen 0,33l ambachtelijk gebrouwen bier ophalen. Voor deze open workshops kun je je alleen of met meerdere personen aanmelden.
Kernreaktorstraat 15G, Veenendaal
www.deheidebrouwerij.nl
_______________________________

DE EEKHOEVE
Theetuin - Landwinkel - Zorgboerderij
Ontdek de beleefroute van de Eekhoeve met deze speurtocht. Ontdek welke dieren je kan vinden in onze stal. Wat voel jij in de voelkasten? Deze speurtocht is leuk voor het hele gezin! De speurtocht (te koop in de Landwinkel) bestaat uit een aantal vragen, verspreid over de hele beleefroute. Volg de bordjes van de beleefroute op het erf. Aan het einde van de speurtocht krijg je een bolletje ijs bij de ijsstal en een medaille als aandenken. In de stallen en in de wei staan de dieren van de Eekhoeve; paarden, ezels, koeien, geiten, schapen, kippen, konijnen, cavia's, eekhoorns, vogels etc.
Pluk je eigen groenten, kleinfruit en bloemen in de beleftuin. Elk seizoen en soms zelfs elke dag een wisselend aanbod.
De Eekhoeve, Dijkstraat 115, Veenendaal
www.eekhoeve.nl