Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten


Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen en Renswoude


_______________________________

KLOMPENPAD - NEDERWOUDSEPAD
Wandelen door de weilanden, landgoederen en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen door het agrarisch gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Nederwoudsepad (14 km)
Gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Routes combineren: Het is mogelijk het Nederwoudsepad te combineren met het Daatselaarsepad, het Turfvelderpad, het Meulunterenpad en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Horeca onderweg:
Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude
Rustpunt Hoeve Klein Sprakelaar, Schansweg 9, Lunteren
www.klompenpaden.nl
_______________________________

MUSEUM EN EDUCATIEF CENTRUM GREBBELINIE
Langs vrijwel de gehele Grebbelinie lagen loopgraven die de militairen zelf moesten graven. De aarden constructies waren in mei 1940 van levensbelang. In 1938 was 1,8 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van stellingen in de Grebbelinie. Het geld werd uitgegeven aan bouwmateriaal voor loopgraven, schuilnissen, uitkijkposten, groepsschuilplaatsen, menutiedepots, tankgrachten, hulpverbandplaatsen en commandoposten.
Museum en Educatief centrum Grebbelinie, Brinkkanterweg 23a, Woudenberg
www.grebbelinieinhetvizier.nl/
_______________________________

LOOPGRAVEN W.O. II
Verscholen in het struikgewas ligt aan het eind van de Schalm een S3 Kazemat. Deze kazemat werd geplaatst omdat de Schalmdijk toegang gaf tot het acces de Emminkhuizerberg. Soldaten van het 22 Regiment Infanterie groeven tijdens de mobilisatie in 1939/'40 loopgraven in en om de Schalm om zodoende dit acces af te sluiten. Op 13 mei 1940 komt het gebied onder vijandelijk vuur te liggen. Eén soldaat, H. Buurman, komt daarbij om het leven. De restanten van een gietstalen kazemat en deze S3 Kazemat getuigen van deze periode. Het type S3 Kazemat wordt ook wel Stekelvarken met drie schietgaten of Spinnekop genoemd. Vanwege de grote schietgaten was dit type erg kwetsbaar.
S3 Kazemat GL135, De Schalm, Renswoude
www.tracesofwar.nl/sights/547/Grebbelinie---S3-Kazemat-GL135.htm
_______________________________

KAASBOERDERIJ REMEKER
Remeker is een rauwmelkse natuurkorst kaas, gemaakt op boerderij De Groote Voort in de Gelderse Vallei. Hier gebruiken ze alleen de melk van hun eigen Jersey-koeien om Remeker kaas te maken. De kaas is biologisch en wordt kort gepekeld, waardoor het zoutgehalte laag is.
De koeien worden grasgevoerd, met beperkte aanvulling van onbewerkte producten als haver en rogge. De kruidenrijke grasklaverweiden waar de dieren op grazen, worden verrijkt met vaste stromest uit onze potstal, die speciaal ontworpen is voor gehoornde dieren. Sinds 2004 werkt De Groote Voort geheel antibioticavrij.
Openingstijden: Ma-Wo-Vr van 13.30 tot 16.00
Zaterdag van 11.00 tot 16.00
De Groote Voort, Postweg 110, Lunteren
www.remeker.nl
_______________________________

KASTEEL RENSWOUDE MET WANDELPARK
Wat Kasteel Renswoude zo bijzonder maakt, naast zijn rijke historie, is de unieke toegankelijke ligging. De inrichting van het omliggende park is zo ontworpen dat er op elk punt in het park een doorkijk is naar het Kasteel. Hierdoor wordt een wandeling door het park extra bijzonder en kan iedereen volop genieten van de grandeur van het bijzondere Kasteel uit 1654. Het is mogelijk je aan te melden voor een kleinschalige groepsrondleiding.
Kasteel Renswoude, Dorpsstraat 3, Renswoude
www.kasteelrenswoude.nl
_______________________________

GREBBELINIE MUSEUM
Meer dan 40 km militair erfgoed De Grebbelinie is een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem. In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld over het verhaal van oorlog en vrede in de Gelderse Vallei en de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging.
Grebbelinie Museum, Buursteeg 2, Renswoude
www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl/
_______________________________

LEUGHTENPAD
Hier kunnen kinderen nog echt de Gelderse Vallei beleven; rennen, speuren, klimmen, ontdekken, met water spelen. Torrentegels optillen, een uitkijktoren beklimmen, een dassenburcht bekijken en doe je schoenen maar uit om het blotevoetenpad te beleven. Op de Keltische boomkalender kun je jouw geboortedag op een levensboom opzoeken. Je kunt een rugzak met veldwerkmateriaal (boekje met opdrachten, zoekkaarten en een loeppotje) huren. Ook krijg je dan een schepnet mee om de onderwaterwereld te ontdekken.
De Lucht, Barneveldsestraat 49, Renswoude
www.delucht.com
_______________________________

FORT DAATSELAAR
Fort Daatselaar is in 1799 aangelegd en is het best bewaarde verdedigingswerk van de Grebbelinie uit de Frans-Bataafse periode. In de aarden wal zijn de schietsleuven voor de kanonnen nog steeds te zien en ook de opritten om de kanonnen in stelling te brengen zijn nog herkenbaar. Daarmee is het Fort een mooi voorbeeld van de manier waarop de Grebbelinie verdedigd moest worden.
Fort Daatselaar, Ubberschoterweg 19a, Renswoude
www.grebbelinie.nl
_______________________________

WALDERVEENSE MOLEN
8-kante korenmolen uit 1912.
Renswoudsestraatweg 28, Barneveld
www.molens.nl/molen/zoek-een-molen/molendetail/de-walderveense-molen-452/
_______________________________

PERFECT EARTH ANIMALS SPEURTOCHT
Over de routes zijn digitale dieren verstopt. Download de gratis app en spaar de dieren. Bij de start van de route open je de app en ga je aan de wandel. Kom je binnen 50 meter van een verstopte dierenkaart, dan wordt dit dier automatisch toegevoegd aan de collectie op de telefoon. Op de dierenkaarten vind je leuke weetjes over de dieren.
www.perfectearthanimals.nl
_______________________________

KLOMPENPAD - TURFVELDERPAD
Wandelen door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het prachtige buitengebied van Ederveen. Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen. Wandelen door weilanden, langs beken en over boerenerven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Turfvelderpad (13 km). U kunt de route verkorten tot 5 of 8 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.
Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Het Turfvelderpad kan gecombineerd worden met het Daatselaarpad, het Nederwoudsepad, het Doesburgermolenpad (let op: u wandelt over het terrein van de Petra kerk. Hier stuit u op een hek; dit hek is open en u kunt u route gewoon vervolgen) en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Horeca onderweg:
Café Biljart Marktzicht, Hoofdweg 125 , Ederveen
Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen
www.klompenpaden.nl