Welkom bij Lunteren.nl

In & om Lunteren
+ Klik op een hartje
   om een activiteit aan
   Favorieten toe te voegen.
+ Klik in de menubalk op
   Favorieten.


_______________________________

MUSEUM NAIRAC
Museum Nairac in hartje Barneveld neemt je mee op ontdekkingsreis door een schat aan verhalen over de rijke geschiedenis van Barneveld en de Veluwe. Natuurlijk ontbreekt het beroemde verhaal over de lokale held Jan van Schaffelaar die van de kerktoren sprong niet. Elke vier maanden wordt een nieuwe expositie ingericht. === t/m 31 juli; Barneveld en de afdeling archeologie.
Museum Nairac, Brouwerstraat 1, Barneveld
www.nairac.nl
_______________________________
_______________________________

PLUIMVEEMUSEUM
Alles over de kip en het ei.
Een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Hier maakt u een reis door de tijd van de Nederlandse pluimveehouderij. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. Kinderen mogen de schattige kuikentjes zelf vasthouden en knuffelen. In de hoendertuin tonen meer dan 20 Oudhollandse rassen hun mooiste kleuren. In het authentieke veilinglokaal kunt u meedoen aan een veiling. Door met een druk op de knop de veilingklok zelf op het juiste moment stil te zetten wordt u de eigenaar van een leuk aandenken, een doosje Barneveldse eieren of een flesje advocaat.
Pluimveemuseum, Hessenweg 2a, Barneveld
www.pluimveemuseum.nl/
_______________________________

GEITENBOERDERIJ JOWIS
Een zolder vol verrassingen en mogelijkheden. Vanuit de grote vergaderzaal hebt u zicht op de geiten.
Begonnen als 'gewone' boer, zijn ze overgestapt op het houden van geiten en daar vertellen ze graag over. Over de beesten, maar meer nog over de melk. Geitenmelk en geitenkaas hebben diverse voordelen boven de gewone koeienmelk. Vergeet niet een geitenijsje te eten!
Jowis zolder, Barneveldseweg 49a, Lunteren
www.jowiszolder.nl/
_______________________________

BORDUURMUSEUM
Het Losse Steekje
Het wordt ook wel schilderen met draad genoemd… borduren. Met evenveel zorg waarmee schilderijen worden gemaakt, worden garen en zijde geselecteerd, in de naald gestoken en creëren vaardige handen de mooiste werken. Maar liefst 1.500 verschillende borduurwerken sieren de wanden van het borduurmuseum. Kunt u zich voorstellen dat ‘De Nachtwacht’ van meesterschilder Rembrandt nageborduurd is? Hij is in het museum te bewonderen. Ook verschillende prenten van de kunstenaars zijn in geborduurde varianten te zien, onder andere Anton Pieck, Rembrandt en Vermeer.
Borduurmuseum, Espeterweg 7a, Barneveld
www.borduurmuseum.nl/
_______________________________

MAISDOOLHOF
Verdwalen in een maïsveld geen pretje? In het doolhof in het Gelderse dorp Voorthuizen is het een leuk uitje. Er is zelfs een heus maïszwembad! Maar je kunt er nog veel meer: eindeloos op en neer springen op de trampoline en om het hardst skelteren. En als je dan ook nog eens van verse poffertjes houdt…
Maïsdoolhof, Baron van Nagellstraat 104, Voorthuizen
www.maisdoolhofvoorthuizen.nl/
_______________________________

AVONTURENPARK SCHATEILAND
Schatgraven, goud zoeken, klimmen en klauteren, springen en glijden - je kunt het allemaal in het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland: Schateiland Zeumeren. Schateiland is niet alleen een speels uitje voor het hele gezin, kinderen (tot 12 jaar) steken er ook nog wat van op. In de Kapiteinshut leren ze over het leven aan boord van een VOC-schip uit de zeventiende eeuw.
Avonturenpark Schateiland, Stroetweg 7, Voorthuizen
schateiland-zeumeren.nl/
_______________________________

BOERENGOLF
Heeft u zin in een dagje Boerengolven dan bent u hier aan het juiste adres. Ze beschikken over een groot aantal faciliteiten en arrangementen om uw dagje uit succesvol te maken.
Anna Maria Hoeve, Barneveldseweg 51, Lunteren
www.anna-maria-hoeve.nl/
_______________________________

KIPPENDORP WANDELING
Barneveld staat in heel Nederland bekend als het centrum van de Nederlandse pluimveesector, maar hoe is dat zo ontstaan en hoe komen ze aan de naam ‘Kippendorp’?
Route downloaden op de website.
Start route: Bij het Gouden ei voor het Gemeentehuis, Raadhuisplein
www.barneveldcentrum.nl/dit-is-barneveld/kippendorp/
_______________________________

EVANGELIE ONTDEKKINGSREIS
Speel interactieve games en bekijk de indrukwekkende getuigenissen. Laat je meevoeren over de hele wereld met de VR-bril. Ervaar zelf hoe het is om het Evangelie te horen in een gesloten land onder grote risico’s. Ga op ontdekkingsreis en ervaar zelf hoe het Evangelie over de hele aarde krachtig klinkt. Hoe kunnen we mensen ver weg en dichtbij via hedendaagse media bereiken met Gods goede nieuws? Beleef het zelf.
belevingscentrum Missie & Media, Stationsweg 2a, Barneveld
www.twr.nl/missie-media/
_______________________________

KINDERBOERDERIJ SCHAFFELAAR
Gelegen op het Schaffelaar Erf. Op de kinderboerderij zijn ezels, dwerggeitjes, schapen, varkens, konijnen, cavia's en echte Barneveldse kippen.
Stationsweg 2, Barneveld
www.rozelaar.nl/midden-in-de-samenleving/kinderboerderij-schaffelaar.html
_______________________________

KLOMPENPAD PARADIJSPAD
Wandelen door weilanden, landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Barneveld. Ontdek het mooie buitengebied van Barneveld. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Wandeling: het Paradijspad (10 km)
Start: 50m ten oosten van Landwinkel Vanelly, Achterveldseweg 26, Barneveld
klompenpaden.nl/klompenpad/paradijspad/
_______________________________

GLINSTERTUIN
Kleinschalige kwekerij en beleeftuin met ecologisch geteelde bloemen en planten, of - op afspraak -een kruidentheeproeverij of een inspirerende rondleiding.
Boshuisweg, De Glind
www.glinstertuin.nl
_______________________________

LANDGOED SCHAFFELAAR
Landgoed Schaffelaar bestaat onder meer uit een kasteelachtig huis in neogotische stijl, een parkbos, lanenster en een grote weide met een gracht eromheen. Het landgoed, de oranjerie en tuin, de slingervijver en de lanenster met het ‘grand canal’ zijn weer in oude glorie hersteld. Het is een mooi aangelegd en verzorgd parkbos, met een fraaie lanenster waar veertien lanen bij elkaar komen.
Stationsweg 6, Barneveld
www.glk.nl/gebied/landgoed-schaffelaar
_______________________________

ZINTUIGENTUIN
Groei & Bloei Barneveld heeft samen met de Meerwaarde hun krachten gebundeld en een zintuigentuin ontwikkeld. De zintuigentuin wordt gerealiseerd naast De Meerwaarde en het Natuurcentrum. In deze tuin worden alle zintuigen geprikkeld. Zo wordt de bezoeker meegenomen door o.m. een gebied voor geur, horen, smaak en voelen. Leerlingen van de groenafdeling van De Meerwaarde onderhouden de tuin samen met vrijwilligers van Groei & Bloei.
Rietberglaan 6, Barneveld
www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/zintuigentuin/
_______________________________

Oude Ambachten & Speelgoed Museum
10.00-17.00 uur (di t/m za)
Oude Ambachten & Speelgoed Museum, Rijksweg 87, Terschuur
www.ambachtenmuseum.nl