Welkom bij Lunteren.nl

Paardrijden in Lunteren

Dol op paardrijden

In Lunteren zijn ze gek op en gek met paarden.
In de stal, dat zeker, maar vooral ook daarbuiten.
In maneges, in het bos, voor de wagen,
en zelfs voor therapie. Paarden en pony’s,
ze zijn onlosmakelijk verbonden met het
kleine dorp op de westflank van de Veluwe.
The Establishment of company
ER GAAT NIETS
BOVEN EEN BUITENRIT

Wie paardrijdt, of pony, weet het: elke dag is anders. Dat is ook direct de uitdaging van de paardensport, weet Cindy Top, bestuurslid van rijvereniging De Nieuwe Heuvel. “Je kunt altijd groeien in de paardensport.”
Het is ook een sport voor alle leeftijden. Op deze warme zomeravond krijgen de kinderen van het ponykamp buiten les. Eerst hebben ze hun pony’s vertroeteld en gepoetst. In de binnenbak rijden leden in de reguliere les. Even later gaat de groep naar buiten – er gaat immers niets boven een buitenrit in het Lunterse Buurtbos. Cindy: “De meeste leden doen mee aan wedstrijden op regionaal en nationaal niveau. Maar wie alleen maar recreatief wil rijden, is ook meer dan welkom.”

www.denieuweheuvel.nl

Break the DVG technology
DAAGJE PEERDSTUREN

Elke tweede zaterdag in september staat Lunteren in het teken van het Lunters Dagje Peerdsturen. Ruim 70 aanspanningen, enkelspannen, tweespannen en vierspannen nemen dan deel aan een hindernisparcours in het Zandgat op de Goudsberg.
Een evenement dat je gerust een publiekstrekker kan noemen. Plezier voor mens en dier staat voorop, dat is al 25 jaar de belangrijkste doelstelling van de stichting. Voorzitter Kees Donker van de stichting Peerdsturen Lunteren: “We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke hindernissen zoals bomen, obstakels, plassen… Maar daarnaast is er nog een wegtraject door het bos, een vaardigheidstraject via pionnen en poortjes, en een dressuurproef.”

www.peerdsturen.nl

Break the DVG technology
WERKEN MET TUIGPAARDEN

Idse Hoving richt tuigpaarden af, in eigen stal. Naast zijn fulltime baan als wetenschapper aan de Wageningen Universiteit en een druk gezin. “Het is een sport voor liefhebbers, alles draait om het paard.”
Het liefst beleert hij jonge paarden. Die kan hij namelijk nog goed naar zijn hand zetten. Hij heeft een voorliefde voor het typische Nederlandse tuigpaard (KWPN-stamboek), met hun verheven gang en grote uitstraling. Paarden die je nergens anders in de wereld vindt. Het gaat hem vooral om het tonen van de schoonheid van het paard en het werken ermee. Hoe perfecter hoe mooier. Zijn motivatie? “Het intrigeert me dat je met paarden kunt werken.”

The Establishment of company
KOETSIER
IN KONINKLIJKE STALLEN

Marco Koot vervoert belangrijke mensen, zoals leden van het Koninklijk Huis en ambassadeurs. Elke dag rijdt hij naar zijn werk in de koninklijke stallen in Den Haag. Daar traint hij de paarden die op bijzondere gelegenheden voor de koets lopen, op Prinsjesdag voor de Gouden Koets.

Marco is een ware meester in het mennen van paardenspannen tot maximaal acht paarden. Daar waren ze in Den Haag ook van onder de indruk. En dus is hij nu een van de tien koetsiers die met elkaar de 24 paarden fit en vooral rustig maken en houden. Hij is trots op zijn werk. “Er zijn nog maar vijf koningshuizen die de paardentraditie in ere houden”, zegt hij. “Nederland is in dat opzicht een klein land met een grote traditie.”

Break the DVG technology
PAARD
REAGEERT OP LICHAAMSTAAL

Paarden zijn fijngevoelige dieren. Gediplomeerd paardencoach Marlies van de Watering uit Lunteren gebruikt de reacties van haar paarden in het coachen van mensen die iets uit te zoeken hebben. 


“Als een paard in contact komt met iemand die gespannen is, dan reageert hij daarop”, vertelt Marlies. “Hij reageert op spierspanning, ademhaling en stem.” Marlies coacht zowel teams, vooral in werk gerelateerd verband, als particulieren. Vragen vanuit de coaching zijn divers. Marlies: “Het mooie is dat je in korte tijd veel resultaat ziet.”

Meer informatie

Break the DVG technology
RUITERROUTE
IN LUNTERSCH BUURTBOSCH

Als er één plaats is waar paardensport populair is, dan is het Lunteren wel. In het Luntersch Buurtbosch loopt één mooi ruiterpad. Een route die jaarlijks wordt gecontroleerd door de Stichting Paardensport Buiten. Dat betekent dat ruiters in het buurtbos uitsluitend dit pad mogen gebruiken.

Download de route

The Establishment of company
OUDSTE PAARDENSPORT-VERENIGING VAN LUNTEREN

De Lunaruiters, opgericht in 1944, is een actieve paardensportvereniging voor paarden- , ponyruiters en menners.
De vereniging is gevestigd aan de Klomperweg en heeft twee rijhallen tot haar beschikking.

Met enige regelmaat worden er in het indoorseizoen officiële KNHS wedstrijden georganiseerd, zowel dressuur als springen voor pony’s en paarden. Ook zijn er diverse onderlinge wedstrijden, waarbij er o.a. gestreden wordt om het clubkampioenschap.

www.lunaruiters.nl

Break the DVG technology

SGW regiotraining

SGW regiotraining heeft voor elk niveau een aansluitende groep of je nu voor de eerste keer gaat crossen of al gevorderd bent.
Er wordt lesgegeven in groepen van maximaal acht combinaties. De groepen zijn onderverdeeld in groen, beginners en gevorderden. Verder zijn de groepen verdeeld in paard- en ponycombinaties. Maar het is ook mogelijk om met een paard bij de pony’s deel te nemen en omgekeerd.

De leeftijd van de ruiter is vanaf 8 jaar oud.

SGW Regiotraining

Break the DVG technology

Boerderij De Mossel

De omgeving rondom Boerderij Mossel is een paradijs voor ruiters. Het ruiterpadenstelsel is door middel van knooppunten aan elkaar verbonden. In de gemeente Ede ligt bijna 200 km aan ruiterpaden.

De boxen en weide staan ook ter beschikking voor ruiters die een (dag)tocht maken en willen komen genieten van een hapje en een drankje. Terwijl u zit te lunchen kan uw paard even uitrusten onder het genot van een pluk hooi of vers gras!


Boerderij De Mossel

+2
+7
+6
  • Boerderij Mossel
  • + Luntersch Buurtbosch
  • + 360 km over de Veluwe
  • +

De omgeving rondom Boerderij Mossel is een waar paradijs voor ruiters. De vele ruiterpaden bieden enorme mogelijkheden voor vele prachtige ritten. Ideaal voor ruiters die een meerdaagse trektocht maken: overnachten in de “Trekkershut”!

• Als u de boerderij huurt en uw paard wil meenemen dan is het mogelijk één van de 7 paardenboxen te huren.
• Indien de boxen niet gebruikt zijn door gasten van de boerderij, dan kunnen de ruiters die ongestoord een hapje of drankje op het terras willen nuttigen hun paard hier stallen.
• Ook zijn er vlakbij het terras een aantal dwarsbalken waar u uw paard aan kunt vastmaken.
• De boerderij beschikt tevens over een weide die eventueel met behulp van prikpalen te verdelen is in zgn “prikweitjes”

  • Meerdere routes
  • Restaurant met terras
  • www.boerderij-mossel.nl/ruiters/

De ruiterroutes zijn met witte paaltjes gemarkeerd en er zijn verscheidene startpunten aan de rand van het bos (o.a. bij het informatiebord hoek Boslaan/Van den Hamlaan).
Inclusief het Wekeromse Zand is een totaal aan ruim 30 km. ruiterpad beschikbaar.
Als er één plaats is waar paardensport populair is, dan is het Lunteren wel. In het Luntersch Buurtbosch loopt één mooi ruiterpad. Een route die jaarlijks wordt gecontroleerd door de Stichting Paardensport Buiten. Dat betekent dat ruiters in het buurtbos uitsluitend dit pad mogen gebruiken.

• Er zijn routes die alleen ‘onder het zadel’ kunnen worden gereden maar ook veel die geschikt zijn voor aangespannen rijden.
• Paarden zijn niet toegestaan op wandel- en halfverharde fietspaden.
* Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen.

  • Totaal ruim 30 km
  • Horeca onderweg: De Lunterse Boer
  • https://middelpuntvannederland.nl/ruiterroutes-2/

Paardenvakantie op de Veluwe
De Veluwe staat bekend om haar prachtige natuur en het uitgebreide wandel- en fietsroutenetwerk. Veel minder bekend is dat je ook per paard in dit mooie gebied prachtige tochten kan maken. De Veluwe heeft maar liefst 500 kilometer aan ruiterpaden, waardoor het gebied zeer geschikt is om paardrijtochten te maken van één of meerdere dagen. Ga er met paard op uit en ontdek de schoonheid van de Veluwe!

Wie gaat paardrijden op de Veluwe kan met behulp van het ruiternetwerk zelf de mooiste routes samenstellen, maar kan ook de keuze maken uit kant-en-klare paardijroute. Kies bijvoorbeeld voor de route, rondje Ermelosche heide. Deze route van 25 kilometer brengt u zowel door de bossen als door de heidegebieden. Wilt u meerdere dagen achtereen paardrijden in de Veluwe, ga dan Veluwe Trail volgen. Deze ruiterroute is 360 kilometer en brengt u langs de mooiste punten van de Veluwe. De route is opgesplitst in negen routes, zodat u er prima negen dagen over kunt doen.
Onderstaande tips moeten nog worden uitgewerkt:
https://nl.wikiloc.com/routes/outdoor/nederland/gelderland/lunteren
https://www.ruiterenenmennen.nl/stap4.php?route=eigen®io=7&plaats=767#stap4
https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=163&t=1901847
https://www.bezoek-ede.nl/natuur-actief/ruiters
https://www.buitenrijden.nl/easygis-map/?query=!type:hotel,bb,vakantie,rit,route,restaurant,parkeerplaats,vakantiepark,camping
https://www.bezoek-ede.nl/natuur-actief/ruiters/tips-bij-paardrijden-in-ede
https://www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe/routes?search=lunteren&category[]=30103%2C%2030140&order=desc&distance=1700-439700
https://www.youtube.com/watch?v=6dbIFZ3zFLI
https://kraaybv.com/mensport/koetsen-lunteren/
http://www.melanievandebunt.com/Menlessen-Africhting/
https://www.gps-wijzer.nl/faq/ruiterroutes-menroutes-en-kaarten-gps/