Welkom bij Lunteren.nl

Kinderen - Lunteren

                                                                                                 

Als de zon volop schijnt...

Het zomert en u wilt er met de kinderen een dagje op uit.
Mogelijkheden te over binnen de grenzen van Lunteren. Pak de fiets en verken de omgeving. En vergeet vooral niet af en toe een leuke tussenstop te maken.

0

Tips:


Met de kinderen op pad...

- - -

Images

Zwemmen in een uniek gelegen bosbad

Al 82 jaar een familiebad met grote zonneweide, midden in de Lunterse bossen. Het peuterbad is geheel geverfd, de olifant staat er weer lachend bij en knipoogt naar iedere bezoeker. De paddenstoel is ook weer fris en met witte stippen.

Het is één van de mooiste zwembaden van ons land. Het water wordt direct uit de Veluwse bodem opgepompt en is voor een zwembad buitengewoon zacht. In het Bosbad zul je dan ook nauwelijks een chloorlucht ruiken. Al vele jaren krijgt Bosbad Lunteren uitstekende beoordelingen van de provincie Gelderland. Hoe streng ze ook zijn, jaar op jaar is hun oordeel “uitstekend”.

Boslaan 91, Lunteren - www.bosbadlunteren.nl

Images


Beklim de Koepel

Rondom de Koepel is het prettig toeven. Picknicktafels staan uitnodigend voor u klaar. Het beheerdersechtpaar van de uitkijktoren begroet u hartelijk en nodigt u zeker uit voor een bezoek aan dit mooie rijksmonument. Zij vertellen u graag over de bijzondere ontstaansgeschiedenis en brengen u op de hoogte van de actuele activiteiten en evenementen.

Op de derde verdieping van de uitkijktoren heeft Museum Lunteren een permanente tentoonstelling 'Hoog van de Toren' ingericht.
Naast de Koepel bevind zicht een pleisterplaats. Een fraai terras waar een kopje koffie of thee met een lekkere koek kan worden gekocht. 


Images

Midgetgolf

Restaurant De Goudsberg ligt op een van de mooiste plekjes van de Gelderse Vallei. Je kunt er onder andere een spannend partijtje midgetgolf (18 holes) spelen.
Loop daarna even naar de overkant van de weg. Vanuit de
Hessenhut heb je een prachtig uitzicht over de landerijen!
Hessenweg 85, Lunteren - www.goudsberg.nl

Images

Jeu de Boules

Bij 50/50 hotel en congrescentrum Belmont kun je óók midgetgolfen. Maar kun je even geen klein balletje meer zien, doe dan alsof je in Frankrijk bent (…) en speel een partijtje jeu de boules! Je weet wel,
met die grote, zware ballen.

Goorsteeg 66, Ede – www.5050-belmont.nl

Images

Terug in de tijd bij de IJzertijdboerderij

Vroeger, zo'n achthonderd jaar voor Christus, waren de mensen blij
met hele kleine dingen. Zoals ijzer, wat ze in die tijd pas ontdekten.
Ze maakten er speerpunten en munten van. Van hun eenvoudige leven lieten ze sporen na. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op het Wekeromse Zand. Daar staat een nagemaakte boerderij uit de IJzertijd, open voor publiek. Bekijk de manier van leven in de IJzertijd vanaf een uitkijkplatform en verwonder je over de akkertjes en de spieker voor het opslaan van graan.

Vijfsprongweg/Hammerdijk, Wekerom
www.middelpuntvannederland.nl

Images

Een echte speeltuin

Midden in de Lunterse bossen ligt Het Uilenbos. Generaties lang wordt er al gespeeld bij het familierestaurant dat sinds de jaren 50 een speeltuin heeft. Opa’s en oma’s die er zelf nog hebben gespeeld, komen er nu met hun kleinkinderen.
Kinderen kunnen met een skelter rondrijden op het Uilenboscircuit, spelen met water en springen. Het Uilenbos krijgt zelfs een indoor speeltuin. Ben je dol op dieren, dan moet je er een kijkje komen nemen; in de kinderboerderij grazen pony’s, schapen en herten. In de vijver dobberen eenden en zwanen en overal lopen kippen.
En in het Pannenkoekenhuis hebben ze lekkere…

Beukenlaan 11, Lunteren
www.uilenbos.nl


Images

Maisdoolhof

Verdwalen in een maïsveld geen pretje? In het doolhof in Voorthuizen is het een leuk uitje. Er is zelfs een heus maïszwembad! Maar je kunt er nog veel meer: eindeloos op en neer springen op de trampoline en om het hardst skelteren. En als je dan ook nog eens van verse poffertjes houdt…

Bij regen kan je overdekt spelen.

Baron van Nagellstraat 104, Voorthuizen www.maisdoolhofvoorthuizen.nl

Images

Schaapskooien

In de schaapskooi op de Ginkelse heide, is de kleine kudde gehuisvest. De herder van deze kudde is Henk van den Brandhof. De kooi is een rijksmonument en staat tegenover Restaurant Juffrouw Tok, aan de Verlengde Arnhemseweg (N224). Bij de kooi bevindt zich ook een ruime parkeerplaats.

Op de Eder heide staan twee kooien en hier bevindt zich de grote kudde. De herder is Aart van den Brandhof, een broer van herder Henk.
De oude kleine schaapskooi is ook een rijksmonument. Daarnaast is enkele jaren geleden een grote nieuwe kooi gebouwd, in stijl met de oude kooi. De kooien staan aan de rand van de heide, naast een agrarisch gebied, en zijn te voet goed bereikbaar.
Parkeren kan bij het Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a​

Images

Paddenstoelenbos

Met een puntmuts en een knapzak met wat lekkers door het Paddenstoelenbos. Verken de Paddenstoelenroute (te koop bij de receptie), voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Want was is er nou leuker dan met een puntmuts op het hoofd en een knapzak op de rug door het bos te struinen?
Onderweg kom je grote houten paddenstoelen, maar ook echte paddenstoelen tegen. Kinderen kunnen opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Ook is het mogelijk in het bos gezellig te picknicken. Vanuit het Paddenstoelenbos is het mogelijk om de Schotse Hooglanders bekijken.

Het Lorkenbos, Mosselsepad 64, Otterlo
www.lorkenbos.nl

Images

Leughtenpad

Op het Leughtenpad kunnen kinderen nog echt de Gelderse Vallei beleven. Ze kunnen er rennen, speuren, klimmen, ontdekken, met water spelen. Torrentegels optillen, een uitkijktoren beklimmen, een dassenburcht bekijken en doe je schoenen maar uit om het blotevoetenpad echt te beleven.
Op de Keltische boomkalender, bestaande uit 21 verschillende bomen kun je jouw geboortedag op een levensboom opzoeken en kijken of de eigenschappen van die boom ook bij je passen.
Van april t/m september kan de tussen 9 en 15 uur een rugzak met veldwerkmateriaal (boekje met opdrachten, zoekkaarten en een loeppotje) huren. Ook krijg je dan een schepnet mee om de onderwaterwereld te ontdekken.

De Lucht, Barneveldsestraat 49, Renswoude
www.delucht.com

Images

Eekhoeve

Ontdek de beleefroute van de Eekhoeve met deze speurtocht. Ontdek welke dieren je kan vinden in onze stal. Wat voel jij in de voelkasten? Deze speurtocht is leuk voor het hele gezin!

De speurtocht (te koop in de Landwinkel) bestaat uit een aantal vragen, verspreid over de hele beleefroute. Volg de bordjes van de beleefroute op het erf. Aan het einde van de speurtocht krijg je een bolletje ijs bij de ijsstal en een medaille als aandenken.

In de stallen en in de wei staan de dieren van de Eekhoeve; paarden, ezels, koeien, geiten, schapen, kippen, konijnen, cavia's, eekhoorns, vogels etc.

Pluk je eigen groenten, kleinfruit en bloemen in de beleftuin. Elk seizoen en soms zelfs elke dag een wisselend aanbod.

De Eekhoeve, Dijkstraat 115, Veenendaal
www.eekhoeve.nl

Images

Buitenritten

Bij The Mill Ranch maak je buitenritten (onder begeleiding) in westernstijl. Of je nu een beginnende ruiter bent of al gevorderd, er zijn ritten voor verschillende niveaus, in groepen van +/- 9 personen.

Vanaf de ranch starten de buitenriten. Je steekt de weg over en geniet van bossen, heide, brede zandpaden en kronkelende bospaden. Het gebied is vlakbij park de Hoge Veluwe en biedt talloze mogelijkheden voor afwisselende buitenritten.
Een twee uur durende buitenrit kan op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag en zondag zowel in de ochtend als in de middag.
Op maandag, dinsdag en donderdag zijn de paarden lekker vrij.

The Mill Ranch, Apeldoornseweg 9, Ede
www.themillranch.nl

Images

Speeltuin De Korenbloem

In deze speeltuin raken jonge kinderen nooit uitgespeeld. Kinderen tot 12 jaar zijn welkom, tot 6 jaar alleen onder begeleding.
Open van maandag t/m zaterdag, 09.00-17.00 uur.
Zon- en Feestdagen gesloten.

Korenbloemlaan 9a, Ede
www.speeltuindekorenbloem.nl

Images

Fonteinen

Geniet van de fonteinen op het Marktplein in Ede.
Van april t/m oktober
Maandag vanaf 16:00 uur.
Dinsdag t/m vrijdag van 09:00 - 21:00 uur.
Zaterdag staan ze uit i.v.m. de weekmarkt.
Zondag aan om 09.00 - 21:00 uur,

Er wisselen steeds vier verschillende programma’s af en tussen de programma’s door kan het zijn dat ze heel even uitstaan. Het patroon van de spuitertjes is dus niet de hele dag hetzelfde. De fontein werkt na 18.00 uur op halve kracht, met minder waterdruk. Zo hebben de buren ook even rust en minder last van geluidshinder.

Foto Freek Wolff

Als het pijpenstelen regent...

Het regent pijpenstelen en de lucht wordt grijzer en grijzer.
Denk dan aan een paar leuke ‘uitjes in de buurt’ - binnen
en net even buiten de grenzen van Lunteren.


... is er nog genoeg te doen!

- - -

Images

Pluimvee museum

Wel eens gezien hoe eieren worden uitgebroed?
Hier maak je de geschiedenis van de kip en het ei op een verrassende manier mee. De kuikentjes mag je zelf vasthouden en knuffelen – een gebeurtenis die je niet snel vergeet! Ook is er nog een speurtocht door het museum, terwijl je in de vakantie een workshop ‘kipschilderen’
kunt volgen.
Hessenweg 2A, Barneveld
www.pluimveemuseum.nl

Images

Zwemmen in een binnenbad

Kinderen kunnen bij Zwembad de Peppel aan allerlei leuke wateractiviteiten meedoen. Je kunt een snorkel- of zeemeermincertificaat halen, op woensdagmiddag survivallessen, apekooien, estafette races, glijbaan races, snorkelen en diverse balspellen of op vrijdagavond discozwemmen.

Zwembad de Peppel, Peppelensteef 17, Ede - www.zwembadede.nl

Images

Schateiland

Schatgraven, goud zoeken, klimmen en klauteren, springen
en glijden - je kunt het allemaal in het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland: Schateiland Zeumeren.
Schateiland is niet alleen een speels uitje voor het hele gezin, kinderen (tot 12 jaar) steken er ook nog wat van op. In de Kapiteinshut leren ze over het leven aan boord van een VOC-schip uit de zeventiende eeuw.

Stroetweg 7, Voorthuizen
www.schateiland-zeumeren.nl

Images

Oerhollands kegelen

Wist je dat kegelen één van de oudste sporten in ons land is? Uit archieven blijkt dat het spel al in de twaalfde eeuw werd beoefend. In de kelderzaal van Floor kan iedereen op een van de vier volautomatische kegelbanen zijn kunsten vertonen. Een computer houdt de score bij.
Dorpsstraat 36, Lunteren
www.partycentrumfloor.nl

Trampoline park XL

Ruim 1.300 vierkante meter aan diverse activiteiten.

By Boaz, Geerweg 9. Ede
www.jump-xl.com

Images
Images

Monkeytown

Kom spelen, klimmen en klauteren in de indoor speeltuin. Baan jezelf een weg door de grote speeltoestellen en glij op het hoogste punt met een vaart naar beneden van de verschillende glijbanen. De aparte peuterzone met een ballenbak, minitrampolines, glijbanen en grote legoblokken is speciaal ingericht voor dreumesen en peuters.
Vening Meineszstraat 4, Ede
www.monkeytown.eu


Images

In het bos

                                                                                                                                          Heb je nog een uurtje over?


Nog even voor het slapen gaan...

- - -

Images

Speel boompje verwisselen

Speel het spel met één boom minder dan dat er spelers zijn. Iedereen moet steeds van boom wisselen en de persoon zonder boom probeert de vrije boom te bereiken. Iedere speler mag niet langer dan een bepaalde tijd bij één boom blijven.
Of speel het spel met een tikker. De spelers met een boom staan bij hun boom en zijn veilig voor de tikker. De speler zonder boom zorgt dat hij niet getikt wordt. Dit doet hij door hard voor de tikker weg te rennen of door een boom in te nemen van één van de andere spelers met een boom. Wanneer de speler zonder boom door de tikker getikt wordt, wordt de tikker een gewone speler, en de speler de tikker en begint het spelletje opnieuw.
Images

Bomen determineren

Vroeger moest men determineren in dikke boeken
 of ingewikkelde determinatietabellen doen.  Dankzij deze website
 kan je dit nu op een visuele manier doen.

Ontdek welke boom voor je staat en leer alles over diens eigenschappen, geneeskundige waarde en dagelijks gebruik.

Je leert op www.bomen-determineren.com alles over
naald- en loofbomen en hun bladeren, naalden, vruchten,
bloeiwijzen, bladranden, nervatuur, bladvormen, gebruik
en geneeskundige waarden.Basisschool De Bron maakt een eigen Wegwies!

Voor de tweede keer heeft Basisschool De Bron ons verrast met een eigen uitgave van Wegwies in Lunteren. De kinderen van groep 8 hebben daarin informatie over een aantal toeristische trekpleisters van Lunteren verzameld. En daar zijn we reuze blij mee! 

De kinderen zijn langs de mooiste plekjes van Lunteren gefietst. Daarna hebben ze in groepjes aan een van de bezienswaardigheden aandacht besteed in hun eigen Wegwies.