Welkom bij Lunteren.nl

Wonen in Lunteren


Als een paar weken per jaar
niet genoeg is...


GELUKSINDEX inwoners

0%

Aan de hand van een zogeheten geluksindex is Ede in 2019 uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich er bijzonder happy en dat is een opmerkelijk hoge score. Niet alleen de eigen persoonlijke omstandigheden bepaalden het geluksgevoel, grote invloed had ook de woonomgeving. Denk aan openbaar vervoer, voorzieningen en betaalbare woningen. Frappant is natuurlijk wel dat in middelgrote steden met een ‘plattelandskarakter’ de gelukkigste mensen te vinden zijn. In steden ‘in het groen’ dus. Zoals in Ede stad, dat samen met tien woondorpen (waaronder Lunteren) de gemeente Ede vormt. En hoeveel van de gemeentegrond bestaat uit groen? Maar liefst 90 procent!

Het woord ‘groen’ is gevallen. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: onderzoek van Universiteit Wageningen wijst uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons humeur en op onze gezondheid. Geen enkele dorpsgenoot in Lunteren zal nu spontaan van zijn stoel vallen. Je hoort ze denken: dat weten we al járen. Sla er Wegwies in Lunteren maar op na – zonder natuur geen tijdschrift, in elk geval veel minder pagina’s. In een natuurrijke omgeving - tijdens een boswandeling, bij het bespieden van heidekoeien, of ‘gewoon’ op een terrasje uitkijkend over de hei - is het echt prettiger je leven te overdenken dan op een kruispunt middenin een grote drukke stad.

Is een gelukkige inwoner van Lunteren dan iemand die zich dagelijks overgeeft aan het knuffelen van bomen? Dat nou niet. Het is ook niet nodig. De wetenschap heeft aangetoond dat alleen al het aanraken van bomen je concentratie ten goede komt, en eventuele hoofdpijn verlicht. In de buurt van een boom komen is eigenlijk al genoeg…

Maar de koek is nog niet op. Een jaar geleden heeft het Nederlandse publiek de Veluwe uitgeroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Sommige mensen hebben geluk, anderen overkomt het twee keer! Wie één keer in Lunteren is geweest, weet (bewust of onbewust) waarom al die fietsende, wandelende en paard rijdende vakantiegangers op dit stukje van de Veluwe hun voetstappen zetten. En misschien weten ze het niet maar vóelen ze het gewoon: groen is gezond.

Wij zijn blij ons dorp en de inspirerende natuur, onder de aandacht te kunnen brengen van al die tienduizenden toeristen die hier elk jaar hun vakantie komen vieren. Je zult als inwoner maar zoveel geluk hebben.


- Totaal 8.169 stemmen (een hoge opkomst dus) -

Uitslag Tweede Kamer verkiezingen 2021

SGP (2.515 stemmen)
0%
VVD (1.415 stemmen)
0%
CDA (1.012 stemmen)
0%

8%  PVV (664 stemmen)
8%  CU  (614 stemmen)
7%  FvD  (546 stemmen)
5% D66  (377 stemmen)
3% JA21  (216 stemmen)
2% BBB  (166 stemmen)
2% PvdD   (127 stemmen)
1% Groen Links   (122 stemmen)


1% SP (111 stemmen)
1% PvdA (91 stemmen)
1% Volt (63 stemmen)
1% 50 plus (48 stemmen)
0% Code Oranje   (15 stemmen)
0% Trots   (14 stemmen)
0% splinter  (10 stemmen)
0% Bij1  (8 stemmen)

0% Denk (6 stemmen)
0% Jong (6 stemmen)
0% Oprecht (6 stemmen)
0% Jezus leeft (5 stemmen)
0% NIDA (4 stemmen)
0% Piratenpartij (4 stemmen)
0% NL Beter (3 stemmen)
0% Krol (1 stem)

De Valleihopper - Reizen door de regio

Hebt u een Valleihopperpas via de gemeente (vanwege een beperking)? Dan kunt u maximaal 25 kilometer (enkele reis, via de kortste route) voor gereduceerd tarief met de Valleihopper reizen. Uitzondering hierop zijn een aantal speciaal aangewezen bestemmingen die net buiten de 25 kilometer grens vallen, bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ook hier kunt u naar toe reizen tegen gereduceerd tarief.
Reizen door met openbaar vervoer van deur tot deur, dat kan met de Valleihopper. De Valleihopper rijdt in Regio Foodvalley: gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Voor langere reizen dient u gebruik te maken van alternatief vervoer, bijvoorbeeld Valys.

  • De Valleihopper is aanvullend openbaar vervoer, te gebruiken wanneer gewoon openbaar vervoer niet mogelijk is. De Valleihopper is voor inwoners van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.
  • Comfortabel en veilig (aangepast) vervoer voor wie dat vanwege een beperking nodig heeft.
  • Een uitkomst, voor iedereen die geen ander openbaar vervoer in de buurt heeft.

  • U kunt gebruik maken van de Valleihopper wanneer u vanwege een beperking niet met ander openbaar vervoer kunt reizen, of aangepast vervoer nodig hebt, of openbaar vervoer nodig hebt maar er geen ander openbaar vervoer beschikbaar is. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden die op de website na te lezen zijn.
    www.valleihopper.nl    I    0900-5511 551