Welkom bij Lunteren.nl


Meulunterenpad 

Een kei van een Klompenpad

Het Meulunterenpad ligt in mijn ‘achtertuin’; het buitengebied van Lunteren. Een wandeling dwars door het bos, het zandgat, de velden en langs een héél bijzondere kei. Dit 12 kilometer lange Klompenpad voert je door het Luntersch Buurtbosch én trakteert je op wereldse uitzichten. Voor mij een wandeling waar ik nooit genoeg van krijg.

Start vanaf de Wormshoef

Ik vertrek vanaf Hotel Restaurant de Wormshoef in Lunteren. Een gezellig restaurant met een mooi terras. Ik zie al snel de klompenpadbordjes die me de weg wijzen en ik kies voor de korte variant van dit Klompenpad. De extra kilometers van de lange variant voegen voor mij niets toe en gaan grotendeels over asfaltwegen richting Barneveld.

Al wandelend over een zandpad is het genieten van de groene kleurenpracht. Ik luister naar fluitende merels en geef voorrang aan een tractor die het pad over hobbelt: het Lunters buitengebied ten top. Als ik rechtsaf sla op de Meulunterse Engweg, doemt de Goudsberg voor me op. 

Goudsberg
Langs de flanken van de 50 meter hoge ‘berg’ loop ik via een smal fietspad omhoog. Links heb ik uitzicht op maisveld dat nog moet opkomen, rechts ligt het Luntersch Buurtbosch. Eenmaal boven op de Goudsberg beklim ik de ronde uitkijktoren die er staat. Met de wind in de haren kijk ik tot waar mijn oog reikt. En als ik heel goed mijn best doe, zie ik zelfs de windmolens bij Nijkerk.

Middelpunt van Nederland
Vanaf de uitkijktoren slinger ik over smalle bospaadjes omhoog. Midden in het bos staat een grote kei die het geografisch middelpunt van Nederland markeert. Met nog twee andere stenen vormt het een driehoek. De ene zijde van de driehoek wijst naar het noordoosten waar de zon op de langste dag opkomt en de andere zijde wijst naar het zuidoosten waar de zon op de kortste dag opkomt. In 2016 is de plek rondom de drie stenen vernieuwd. Het is een open plek geworden met een omwalling van staal en gras. Behalve dat, is het ook een geliefde plek om foto’s te maken. Want wie wil er nu niet eventjes op hèt middelpunt van Nederland zijn?

Ik struin verder door het bos en kom aan op de Vijfsprongweg. Een klein stukje asfalt op de route. Maar ik mag al snel het veld weer in. Aan beide kanten is grasland en ik hou mijn ogen open voor een ree of ander wild. Helaas heb ik dat geluk vandaag niet en moet ik het doen met een leeg open veld.

Germaanse Put
Verderop ligt de Germaanse Put, een oude waterput. Het is een replica, maar de uitgeholde boomstam geeft een aardig beeld van de originele waterput uit de IJzertijd. Niet alleen de Germaanse Put is een overblijfsel uit de IJzertijd; ook de Celtic Fields (kleine raatakkertjes) die op de route liggen, stammen uit die tijd. Als ik iets van de route afwijk, kom ik bij de IJzertijdboerderij; die laat zien hoe een doorsnee boerderij er uit zag in vroeger tijden.

Zandgat
Ik loop verder en kom langs de zandgroeve, ofwel ‘het zandgat’, zoals we dat in Lunteren noemen. De oude zandgroeve is inmiddels met gras en berenklauw begroeid en er ligt een stukje zandduin aan de rand van het grote gat. Ik geniet van al het natuurschoon en voel me, als inwoner van Lunteren, een gezegend mens.

Openluchtzwembad
Het Meulunterenpad loopt verder door de bossen, over kleine stukjes hei en vlak langs het Bosbad Lunteren. Als je tijd hebt? Neem een duik in dit intieme openlucht zwembad. Het zachte water wordt direct opgepompt vanuit de Veluwse bodem en kent nauwelijks een chloorlucht. En hou je niet zo van zwemmen? Neem dan even plaats op het terras van Hotel Restaurant de Lunterse Boer. Lekker eten en drinken in een prachtige omgeving.

Door het bos vervolg ik mijn route en ben ik op de terugweg richting Lunteren dorp. Er staan een paar prachtige huizen langs de kant van de weg, een genot voor het oog; je zal er maar wonen. Eenmaal weer bij Hotel Restaurant de Wormshoef, zit het terras lekker vol. Gezellig! Maar ik pak mijn tweewieler en in mum van tijd geniet ik van de rust en een drankje op mijn eigen thuisterras. Het Meulunterenpad? Ik vind het een kei van een Klompenpad!


Wil je ook het Meulunterenpad lopen?

  • Dit klompenpad in Lunteren kun je beginnen bij Hotel Restaurant de Wormshoef, Dorpsstraat 192 in Lunteren. Ook kun je starten bij de parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij, Vijfsprongweg, Wekerom. Je hebt dan een iets langere aanlooproute, maar je ziet wel meteen de IJzertijdboerderij.
  • Klompenpad Meulunterenpad is grotendeels onverhard en ongeveer 12 kilometer lang. Je kunt de route verkorten tot ongeveer 7 kilometer (staat aangegeven) of verlengen tot 22 kilometer.
  • Het Meulunterenpad is gemarkeerd met groene klompenpadbordjes.
  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Wil je een andere wandeling maken? Klik dan hier voor meer blogs over wandelingen in Gelderland en Utrecht.