Welkom bij Lunteren.nl

Klompenpad Lunteren: 'het Valkschepad', 

een wandelroute die álles heeft

Ik woon in Lunteren en ken de natuur hier op mijn duimpje. Het Luntersche Buurtbos, het Wekeromse Zand en ‘het zandgat’. Dwars door dit mooie gebied, kronkelt het Klompenpad Valksche pad: één van de mooiste klompenpaden die Gelderland en Utrecht rijk is. Waarom? Dit 11 kilometer lange Klompenpad in Lunteren heeft van alles wat. Het is onverhard en voert je door bos, zand, hei en weiland.


Starten bij de IJzertijdboerderij
Ik heb dit Klompenpad al vaker gelopen, maar laat ‘m dit keer graag zien aan mijn zus. Ze is benieuwd naar de Celtic Fields (prehistorische raatakkertjes) die op de wandelroute liggen. We parkeren de auto op de parkeerplaats nabij de IJzertijdboerderij, op de Vijfsprongweg in Wekerom. Van hieruit lopen we direct het Valkschepad op.

Direct vanaf de parkeerplaats kijken we uit op de IJzertijdboerderij, die ligt te stralen in zon. Het is een gereconstrueerde boerderij, compleet met opslagschuurtje. De vorm en afmetingen van de boerderij zijn gebaseerd op aannames, omdat niemand weet hoe het er ooit precies uitzag. Het stelt allemaal niet zo heel veel voor, maar het stimuleert onze fantasie en we zien onszelf als prehistorische boerinnen in vroeger tijden.

Celtic Fields op de route
Dan starten we écht met de wandeling en lopen over een smal pad met links de bosrand en rechts het weiland. Na wat bochtjes komen we in de bossen en even later vinden we de plek waar de Celtic Fields ooit actief bewerkt werden. De Celtic Fields stammen, anders dan de naam doet vermoeden, niet uit de Keltische tijd. Deze kleine raatakkertjes van ongeveer 40 bij 40 meter hebben een prehistorisch verleden. Ze zijn vanaf de rand van het veld slecht te zien, maar we genieten van het uitzicht. Het weiland nog een beetje grauw, maar de kale boomtakken contrasteren prachtig tegen de helderblauwe lucht.

Zandgroeve in Lunteren
Dan wandelen we verder en lopen door het bos richting ‘het zandgat’. Het zandgat is een zandgroeve in Lunteren waar zand werd afgegraven. We lopen erom heen en het zand dat er nog ligt doet ons denken aan de duinen. De zee ontbreekt, maar het lijkt wel vakantie!

Mooi in elk seizoen
Sommige delen van dit Klompenpad in Lunteren loop ik ook regelmatig met mijn hardloopmaatjes. Ik ken het gebied dus goed, maar het verveelt me nooit. Elk seizoen biedt het wat nieuws. De ruimte in de winter, het frisse groen in de lente, de paarse heide in de zomer en de herfstkleuren in het najaar.

In de buurt van de ‘Scheleberg’ wandelen we bergafwaarts langs een groen veld en via een heideveldje de berg weer op. Van beide kanten de moeite waard. Wij lopen via een kronkelend bospaadje verder richting een hek dat ons naar het Wekeromse Zand leidt.
Het Wekeromse Zand
Het Wekeromse Zand is nog zo’n bijzondere plek nabij Lunteren. Het is een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 hectare groot is geweest. Verder bestaat het uit bos, heide en vennetjes. Ook hier lopen prachtige wandelroutes. De witte zandvlakte wordt afgewisseld met mossen en gras. We volgen het slingerende pad en laten de wind door de haren waaien.

Wild spotten vanuit een wildobservatiepost
Dan komen we weer bij de bosrand aan en neemt de route ons mee het bos weer in. Mijn zus is kritisch; niet elk bos vindt ze mooi. Maar dit bos gelukkig wèl! Het is ook een bijzonder bos. De dennenbomen staan zo wijd uit elkaar dat de zon er nog doorheen komt en het pad is geplaveid met mos en dennennaalden. Halverwege het bos nemen we een korte afslag naar een wildobservatiepost, waar je, met een beetje geluk, wild kunt spotten. Helaas voor ons geen reeën, moeflons of zwijnen. Dus verlaten we de post en wandelen verder.

Dan komen we via een hek weer op de weg. Volgens de route volgt er nog een stukje dat ons dwars door het boerenveld leidt. Maar het is al later dan verwacht, dus slaan we dat over. Na een paar honderd meter zijn we weer terug bij de IJzertijdboerderij; de plek waar we begonnen. Uitgeput maar bijgepraat, rijden we weer naar huis. De beentjes mogen omhoog!


Wil je ook het Valkschepad lopen?
  • Dit Klompenpad in Lunteren kun je beginnen bij de parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij, Vijfsprongweg, Wekerom. Dit is overigens ook een opstappunt van Klompenpad Meulunterenpad.
  • Het Valkschepad is grotendeels onverhard en ongeveer 11 kilometer lang.
  • De wandeling is (in twee richtingen) gemarkeerd met blauwe bordjes met een klompje.
  • Honden zijn (helaas) niet toegestaan op deze route.

Wil je meer inspiratie voor wandelingen in Gelderland en Utrecht? Kijk dan eens op de wandelpagina van MaReistVerder.